TU Delft

Niet achter, maar naast de rolstoel lopen dankzij deze uitvinding

Door EditieNL ··Aangepast:
© EditieNL Niet achter, maar naast de rolstoel lopen dankzij deze uitvinding
RTL

Wie een rolstoel voortduwt, loopt er altijd achter. Dat is eigenlijk heel ongezellig, vond Nicole van den Dries, want communiceren met haar dochter die in een rolstoel zit gaat op die manier niet makkelijk. Ontwerpers van de TU Delft ontwierpen daarom een rolstoel waar je naast kan lopen.

Nicole van den Dries werkt als fysiotherapeut voor kinderrevalidatie en is zelf moeder van een dochter met meervoudige beperkingen. Ze vond het maar raar dat ze altijd achter de rolstoel moest lopen. "Mijn dochter kan ook niet praten, dus communiceren terwijl zij erin zit en ik erachter loop, is lastig."

Nicole van den Dries en haar dochter© EditieNL
Nicole van den Dries en haar dochter

De dochter van Nicole heeft namelijk wel graag contact met haar. "Nu ga ik dan half ernaast lopen, maar dat is onhandig duwen. Het is heel zwaar", zegt ze. Dat moest anders kunnen, dacht Van den Dries. Ze legde het probleem neer bij onderzoekers van de TU Delft, die ermee aan de slag gingen

Extra hendel

Mechanical engineer Lucy Bennett van de TU Delft kwam samen met collega's met de oplossing: een opzetstuk voor de rolstoel, waardoor de begeleider ernaast kan lopen. De uitvinding heeft al een revalidatieprijs gewonnen. Er is een prototype dat nog verder ontwikkeld wordt.

"Er zit een extra hendel aan de rolstoel zodat je kan duwen van de zijkant", vertelt Bennett aan EditieNL. "We wilden het simpel houden, met zo min mogelijk motoren. Om te voorkomen dat de rolstoel alleen maar rondjes rijdt, zit er een klein wieltje onder de hendel. Die zorgt ervoor dat je rechtdoor gaat."

Het prototype wordt nog aangepast en wordt binnen twee jaar hopelijk een echt product. Het is de bedoeling dat de hendel ook naar achter te klappen is, omdat je anders op sommige momenten te breed bent.

Dementie

Nicole wilde haar dochter graag kunnen aankijken, maar de groep geïnteresseerden voor het ontwerp blijkt een stuk groter te zijn. Mensen met dementie hebben er bijvoorbeeld ook baat bij, omdat zij in de war kunnen raken als ze niet zien wie hen duwt. "Daarnaast is het handig voor mensen die last hebben van epileptische aanvallen. Als je ernaast loopt, kun je sneller zien dat er iets is", zegt Bennett.

Rolstoelgebruiker Miranda Kooijman denkt echter niet dat alle rolstoelgebruikers op de uitvinding zitten te wachten. Zelf wordt ze niet graag geduwd. "Ik doe bijna alles zelf", zegt ze. Maar ze ziet ook de voordelen voor sommige gebruikers: "Ik denk dat zeker ouderen en kinderen behoefte hebben aan een praatje. Dan is het fijn om ernaast te lopen. Communicatie wordt beter als je elkaar kan zien."

Ook denkt ze dat een rolstoelbegeleider obstakels sneller zal zien. "Je zit dichter op de weg dan wanneer je erachter loopt." Wel denkt Kooijman dat lang niet alle plekken toegankelijk zijn als je op deze manier wordt geduwd. "Je wordt ook breder. Smalle paden lukken dan niet, maar in een park met brede paden zou het kunnen."

Ongelijkwaardig

Als de hendel in te klappen is, is de rolstoel aan te passen aan elke situatie. Nicole kan in elk geval niet wachten tot ze het ontwerp echt kan gebruiken. "Ik zou het heerlijk vinden om naast haar te kunnen lopen. Achter een rolstoel lopen is ongelijkwaardig en je hebt minder verbinding. Voor ons zou dit een goede oplossing zijn."

Lees meer over
TU DelftLichamelijke beperkingDementieGezondheidszorgEditie NL Link in bio