Uitzondering op lockdown

Onbegrip bij studenten over fysieke tentamens: 'Met honderden in een zaal'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLOnbegrip bij studenten over fysieke tentamens: 'Met honderden in een zaal'
RTL

Scholen zijn dicht door de lockdown en ook hogescholen en universiteiten moeten daaraan geloven. Behalve als er een tentamen is, want dat valt onder de uitzonderingen. Studenten begrijpen er niks van dat ze dan alsnog met honderden anderen in een zaal moeten zitten. Is dat echt zo onverantwoord?

Meira is derdejaars student rechten aan de Universiteit van Amsterdam en heeft komende woensdag en vrijdag belangrijke tentamens. Toch zijn haar grootste zorgen niet om de lesstof, maar om het feit dat ze met honderden anderen tegelijk in één ruimte moet zitten.

"In de tentamenzaal zijn mondkapjes niet verplicht", zegt Meira tegen EditieNL. "Van en naar de tentamenzaal moet je anderhalve meter afstand houden en een mondkapje dragen. Het is praktisch onmogelijk, want er zijn een trap en een lift van een paar meter breed. Hoe krijg je honderden studenten daar op en af met afstand?"

Studievertraging

De tentamens op de universiteit vinden plaats in drie zalen waar per zaal driehonderd mensen in kunnen. "Veel studenten maken zich zorgen over deze situatie", vervolgt Meira. Zo is er online ook al een petitie gestart. "We vragen ons af waarom het bij onze studie niet digitaal kan, als dat bij andere faculteiten wel kan."

Studenten met corona maken toch tentamens: 'Hoop dat ik niemand besmet heb'
Lees ook

Studenten met corona maken toch tentamens: 'Hoop dat ik niemand besmet heb'

Meira voelt zich gedwongen een tentamen te maken onder onveilige omstandigheden. "En dat uitgerekend in de week voor kerst, terwijl we dan wel met onze opa en oma aan tafel zitten. Ik vind dat onverantwoord."

"De tentamens die je nu niet maakt, komen bovenop de studielast die je dan hebt liggen. De stof is over een paar maanden weer gezakt. Het is bizar is dat je een afweging moet maken tussen je eigen gezondheid en die van je familie op het spel zetten, of studievertraging oplopen." Meira gaat de tentamens desondanks niet maken.

Virus doorgeven met kerst

De Universiteit van Amsterdam laat in een reactie weten dat de tentamens juist doorgaan om die studievertraging te voorkomen, omdat studenten er nu voor geleerd hebben. De tentamens gaan door conform de maatregelen van de overheid. "Omdat we willen dat iedereen zich veilig voelt op de campus en zich goed kan concentreren op tentamens, zijn er extra veiligheidsmaatregelen. We zorgen dat er voldoende afstand gehouden kan worden bij het naar binnen en buiten gaan, in de zaal en in de gangen. Daarvoor wordt extra toezicht ingezet. Ook maken we nog vaker en uitgebreider schoon."

Toch voelen sommige studenten zich dus niet veilig. Is dat terecht? "Persoonlijk vind ik het absoluut niet wenselijk dat studenten met honderden tegelijkertijd tentamens maken. Als studenten gevaccineerd zijn, dan is dat nu zo'n zes maanden geleden. En dat betekent dat de antistoffen afnemen", zegt Huub Savelkoul, hoogleraar immunologie van de Wageningen Universiteit.

Savelkoul wijst ook op de omikronvariant die rondgaat. Studenten komen nog niet in aanmerking voor een booster. "Dat samen maakt dat ze nu een extra groot risico lopen om besmet te worden", zegt de hoogleraar. "Bovendien hebben ze als ze besmet worden met kerst nog geen klachten, maar kunnen ze het virus wel doorgeven aan ouderen die meer risico op ziekenhuisopname lopen."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Geen uitzonderingen'

Savelkoul is daarom voorstander van online tentamens. Dat had volgens hem al veel eerder voorbereid kunnen worden. "Want we weten dat corona er nog wel even is", meent hij. "De regie ontbreekt ook volkomen, want iedere faculteit richt het anders in. Al zorgen ze voor anderhalve meter en ventilatie, nog steeds zijn honderden mensen heel veel."

Hij begrijpt de zorgen van de studenten. De hoogleraar pleit ervoor om geen uitzonderingen meer te hebben. Naast de tentamens zijn er nog andere uitzonderingen, zoals de kinderopvang voor kinderen tot vier jaar en huwelijksvoltrekkingen waarbij maximaal vijftig bezoekers aanwezig mogen zijn op anderhalve meter. "Ik ben er een groot voorstander van om gewoon voor drie weken een echte harde lockdown in te voeren en daarna geleidelijk te versoepelen. Dus zonder uitzonderingen, want op deze manier blijft het maar doorsukkelen."

Lees meer over
Universiteit van AmsterdamStudentenEditie NL Link in bioOnderwijsLockdownCoronacrisis in Nederland