Angst voor studievertraging

Studenten met corona maken toch tentamens: 'Hoop dat ik niemand besmet heb'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPStudenten met corona maken toch tentamens: 'Hoop dat ik niemand besmet heb'
RTL

Stel, je voelt je niet zo lekker, je test jezelf op corona en je blijkt positief. Maar vanmiddag heb je een tentamen waar je keihard voor hebt geleerd. Voor dat dilemma staan veel studenten nu. Als ze zich aan de coronaregels houden en dus hun tentamen missen, raken ze bij meerdere hbo's en universiteiten een toetskans kwijt. En dus kiezen studenten ervoor toch te gaan.

Zoals de 25-jarige Sander, die een lerarenopleiding volgt. Woensdag deed hij twee zelftesten, één positief, de tweede negatief. Hij besloot die dag toch maar zijn tentamen te maken. "Ik wil dit schooljaar afstuderen. Het is een moeilijke toets en pas in juni is de herkansing, dus dan is de keuze heel simpel."

Bomvol lokaal

Toch voelde het ongemakkelijk, geeft Sander toe (zijn echte naam is bij redactie bekend). "Met de toetsen zijn er geen coronaregels, dus je zit drie uur lang je neus op te halen met 25 man in een lokaal. Tafel tegen tafel met zo'n schotje ertussen tegen het afkijken. Ik heb maar gevraagd of het raam open mocht."  

Het is bijna onmogelijk om het goed te doen, verzucht hij aan de telefoon. De uitslag van zijn PCR-test kan elk moment binnenkomen. Hij voelt zich bezwaard, en hoopt maar dat de studenten om hem heen gevaccineerd waren, zoals hij. Zodat als hij ze besmet heeft ze tenminste niet erg ziek worden. 

Jongere eerder uit ouderlijk huis: 'Geen tussenjaar door corona'
Lees ook

Jongere eerder uit ouderlijk huis: 'Geen tussenjaar door corona'

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) weet dat meer studenten doen zoals Sander, omdat hun hogeschool of universiteit nog steeds gebruikmaakt van het normale herkansingsbeleid. "Dit beleid zorgt ervoor dat een aantal studenten minder kansen heeft om hun tentamens te halen en dat de coronamaatregelen niet worden nageleefd", zegt Lisanne de Roos, voorzitter van ISO.

'Liegen was beter geweest'

Na een oproep op Instagram stroomde de inbox van RTL Nieuws vol met reacties van gefrustreerde studenten. Velen uiten hun ongenoegen over het corona- en herkansingsbeleid van hun hogeschool of universiteit.  

Liegen was toch beter geweest, zegt Angelique bijvoorbeeld. Ze studeert hospitality business, hbo. "Ik ben mijn toetskans verloren, doordat ik eerlijk heb verteld dat ik corona had. Weg toetskans, in nota bene een pandemie. Nu moet ik mijn tentamen tijdens mijn drukke en stressvolle afstudeerperiode maken."

"Te gek voor woorden dat hogescholen niks doen voor de studenten, maar wel verwachten dat ze blijven testen en met klachten niet naar de toets komen."

"Je kan dus beter met corona naar de toets gaan want anders kun je weer een heel blok of een jaar overdoen", is de conclusie van hbo-student Giel. Hij sloeg zijn toets over omdat hij ziek was en hij zich aan de coronaregels wilde houden. Nu probeert hij van alles om een herkansing te krijgen. Mislukt die poging, dan moet hij een jaar wachten. "Het is te gek voor woorden dat hogescholen niks doen voor de studenten, maar wel verwachten dat ze blijven testen en met klachten niet naar de toets komen."   

'Als je niet test, weet je ook niet of je het hebt'

Meerdere studenten kiezen daarom voor de 'oplossing' zich gewoon maar niet te testen. Een student Finance and Control: "Als je niet test, weet je ook niet dat je corona hebt, hoe egoïstisch het ook klinkt. School wil geen andere mogelijkheid bieden om het tentamen te maken, zoals online via het programma Proctorio. Als ik het zou melden, zou ik studievertraging oplopen."

Een studente hbo recht vertelt dat ze al drie weken zwaar verkouden naar haar opleiding gaat, een enkele keer doet ze een test. "Op het hbo heb je bij groepsopdrachten een verplichte aanwezigheid. Je mag maar één keer missen, anders moet je het vak opnieuw doen. Ik ben al ruim drie weken aan het hoesten, ik ben benauwd, ga zo maar door. Maar door die verplichte aanwezigheid elke keer snotterend en proestend in het lokaal moeten zitten. Het moet maar hè…"

"Ik zit met honderd man een tentamen te maken, en de anderhalve meter maatregel kunnen ze niet garanderen."

Sonja (echte naam bij de redactie bekend) heeft astma en heeft grote moeite met de houding van haar universiteit. "Er is geen voorziening voor risicogroepen. Ik zit dus met honderd man een tentamen te maken, en de anderhalve meter maatregel kunnen ze ook niet garanderen. Daarnaast laat de opleiding niks los over een extra kans. Vandaar dat veel studenten met coronaklachten gewoon komen, en zich bewust niet laten testen, omdat ze anders studievertraging oplopen."

Onzekerheid want geen garanties

  • ISO meldde op 8 december dat zeker drie universiteiten en drie hogescholen (Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam, de Technische Universiteit Eindhoven, de Hogeschool van Amsterdam, Saxion Hogescholen en de HAN-hogeschool) studenten die in quarantaine zitten geen mogelijkheid geven hun gemiste toets in te halen.
  • Andere bieden wel een inhaalmoment, maar alleen wanneer studenten via de examencommissie een verzoek indienen. "Dat lijkt op het eerste gezicht mooi, maar doordat studenten op voorhand geen garanties krijgen, leidt juist dit beleid tot veel onzekerheid bij studenten", zegt voorzitter Lisanne de Roos.
  • ISO wil dat elke student via een zogeheten 'Corona-afmeldprotocol' direct bij het afmelden een vervangend toetsmoment krijgt aangeboden. Dat is bij een paar instellingen nu ook al het geval.
Het tekort aan studentenwoningen is het afgelopen jaar weer flink gestegen. Studenten uit Delft bouwen daarom zelf kantoorpanden om tot studentenwoningen.
Lees meer over
StudentenCoronabesmettingenLink in bio