Manon ontwierp collectie sieraden met alarmknop: 'Ouderen over streep trekken'
Een alarmknop, maar dan als sieraad. Winkeleigenaresse Manon Bagijn (56) bedacht het in samenwerking met een bevriende ambulancechauffeur en huisarts. Want ouderen zouden een gewone alarmknop niet willen dragen, soms met schrijnende situaties tot gevolg. "Ze vinden het stigmatiserend."
De bevriende ambulancechauffeur kwam bij Manon met zijn ervaringen. "Hij zei dat hij zo vaak mensen moet ophalen die ergens liggen en hun alarmknop niet omhebben omdat ze hem maar lelijk vinden", zegt de winkeleigenaresse. "Dan liggen ze dus ik weet niet hoelang ergens op de grond."
Manon, die zelf werkzaam was in de zorg voordat ze haar winkel Mevrouw Bagijn begon, vond dat er iets mee gedaan moest worden. En zo startte het proces richting een oplossing. "We moesten erover nadenken wat praktisch was. Het moest chique zijn, maar ook stoer voor een man. En voor jong en oud, want er zijn ook jongeren die zo'n alarmknop moeten dragen."
Hoesje
Uiteindelijk ontwikkelde Manon een gepatenteerd hoesje waar de meeste alarmknoppen in kunnen, verwerkt óp het sieraad. "Met speciale lijm. Als je een ketting hebt, dan zit het hoesje erachter. Of we hebben gewoon mooie polsbandjes voor als-ie om de pols gaat." Je klikt vervolgens de alarmknop in het hoesje en kan hem indrukken in geval van nood. "Het mooie ervan is dat je hem er ook makkelijk uit kan halen, bijvoorbeeld om een batterij te vervangen."
Tot nu toe is de respons op de sieraden positief, al is het beeld nog niet volledig omdat de producten pas net op de markt zijn gebracht. Maar als Manon er al één persoon mee helpt, is ze blij. "Gisteren was er een man in de winkel die erover had gehoord. Hij vroeg hoe dat er voor de heren uitzag", zegt ze. "Een alarmknop vond hij stigmatiserend, maar een polsbandje trok hem over de streep om er toch een te nemen."
Prijzig
Het klinkt als een uitkomst voor mensen die het een te grote drempel vinden om zo'n alarmknop te dragen. Toch zal het voor sommige mensen wel even sparen zijn. De polsbandjes koop je vanaf ongeveer 25 euro, maar voor een ketting zit je al snel boven de honderd euro. "Maar deze week komen er ook nog een paar kettingen in een lagere prijscategorie." En voor de alarmknop zelf kan je vaak terecht bij je verzekeraar.
Het voornaamste doel met de sieraden is om mensen over de streep te trekken om tóch een alarmknop te dragen, net zoals bij de man in de winkel is gelukt. Daarom is Manon volop verder aan het flyeren bij zorginstellingen en verder aan het ontwikkelen. "Er zijn zoveel typen mensen. De een is stoer en de ander sportief. We willen dus zoveel mogelijk stijlen."
Via spraak of in telefoon
Naast de verwerking op sieraden zijn er steeds meer andere mooiere manieren om een alarmknop bij je te dragen, vertelt woordvoerder Renate Evers van de Algemene Nederlandse Ouderenbond. "Bijvoorbeeld via spraak, in je telefoon of in een horloge. Of met sensoren", zegt ze. Vaak zijn het ouderen die zo'n knop moeten dragen. "Er is al veel meer op de markt omdat ouderen zo'n knop nog weleens als stigmatiserend kunnen zien."
Of dat gevoel van stigmatisering er ook voor zorgt dat ouderen hun knop niet dragen, vallen en vervolgens lang blijven liggen? "Die signalen krijgen wij vanuit onze achterban niet", zegt Evers. "Veel ouderen beseffen ook wel hoe belangrijk het is om die knop bij zich te dragen als dat nodig is."
'Mooie toevoeging'
Volgens de woordvoerder kan het wel zo zijn dat er ouderen zijn die een keertje ongelukkig vallen, maar nog nooit te maken hebben gehad met zo'n knop. Voor hen is het belangrijk dat ze zonder een gevoel van stigmatisering alarm kunnen slaan. "Op welke manier dan ook. Sieraden zijn een leuke toevoeging", zegt Evers. "Maar dan moet je je ketting 's ochtends natuurlijk wel omdoen."