Carpool-app in strijd tegen hoge benzineprijzen: 'Studenten betalen niks'
Nu de benzineprijzen de pan uitrijzen, wordt het steeds aantrekkelijker om te kijken naar alternatieven. Zo is er de carpool-app Nabogo, die buren bij elkaar brengt om samen ritten af te leggen. En zo kun je op meer zaken besparen door te delen. "Het is een schaamte waar wij in Nederland overheen moeten."
Op dit moment is de adviesprijs aan de pomp 2,43 euro per liter benzine. De gemiddelde Nederlander rijdt 15.000 kilometer per jaar, blijkt uit cijfers van United Consumers. Bij een verbruik van 1 op 14 ben je op jaarbasis ruim 2600 euro kwijt aan benzine. Niet gek dus als je op zoek bent naar alternatieven.
Zo'n alternatief is Nabogo, een app die nieuw is in Nederland. "In Denemarken bestaat-ie al een tijdje", vertelt Jeroen Kroonen van de app aan EditieNL. "De applicatie is ontstaan vanuit het idee om plekken die met het openbaar vervoer slecht bereikbaar te zijn weer bereikbaar te maken. Bovendien is het beter voor het milieu."
Carpoolkosten
In de app kan iedereen zich aanmelden en ritten zoeken en aanbieden. "Als passagier betaal je 10 cent per kilometer aan de vervoerder. Dus stel: je neemt twee mensen mee in de auto, dan krijg je 20 cent per kilometer. De app verrekent dit."
Kostenbesparing
Een retourtje Breda-Bergen op Zoom is zo'n 80 kilometer. Aan de pomp betaal je nu ongeveer 2,50 per liter. En dat kost je per dag 14 euro (bij een verbruik van 1 op 14). Als je deze route iedere werkdag aflegt, dan betaal je 285 euro per maand aan benzine. Via de app betaal je 10 cent per kilometer aan de bestuurder, dus 160 euro. Dus scheelt het je 125 euro per maand.
Nabogo werkt samen met Arriva. "Dankzij deze vervoersorganisatie is het carpoolen voor studenten die een ov-kaart hebben gratis. Zij hoeven geen 10 cent te betalen aan de bestuurder."
Gierige Gerda
Bespaarexpert Minke van Kuijen, online ook wel bekend als 'Gierige Gerda', vindt het een mooi initiatief. "Delen is een goede manier om geld te besparen nu alles duurder wordt", zegt ze tegen EditieNL.
Het kan dan gaan om brandstof, maar ook om bijvoorbeeld de boodschappen. "Ik stond een keer in de winkel naast een dame en we keken naar een actie voor een plant, 1+1 gratis. We hebben toen besloten te delen en hadden daardoor allebei voordeel."
Ook deelt ze zaden voor haar moestuin met anderen. "Op die manier bespaar ik dubbel: ik bespaar op de zaden en daarmee ook op de groenten uit de moestuin. Je kan ook delen met kleding via Vinted of Marktplaats, of abonnementen met huisgenoten. Het zijn allemaal manieren om op je dagelijkse uitgaven te besparen."
Maar je kan ook besparen op uitgaven die je niet dagelijks doet. "Zo hoef je niet per se een hogedrukspuit in huis te hebben – je gebruikt 'm slechts een paar keer per jaar, dus koop er bijvoorbeeld een met de hele straat. Voor gereedschap geldt hetzelfde."
'Trots op zelfstandigheid'
Delen is niet alleen goed voor de eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. "Maar ik denk wel dat het een schaamte is waar wij in Nederland nog overheen moeten. We zijn trots op onze zelfstandigheid en financiële vrijheid. Ik merk ook op mijn blog dat mensen soms liever iets weggooien, dan het aan iemand anders geven. Weggooien geeft ons het gevoel van autonomie en daar moeten we vanaf."