Niet bekend welke drugs

Vaker met drugs achter het stuur: 'Je maakt verkeerde beslissingen'

Door EditieNL··Aangepast:
© ANPVaker met drugs achter het stuur: 'Je maakt verkeerde beslissingen'
RTL

Het aantal mensen dat wordt betrapt op rijden onder invloed van drugs is de afgelopen jaren fors gestegen: van 1843 gevallen in 2017 naar 13.147 in 2021. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Welke drugs precies worden aangetroffen is onduidelijk, omdat de politie dat niet specifiek bijhoudt. Met drugs op achter het stuur kruipen mag sowieso niet, maar de uitwerkingen van de verschillende middelen kunnen nogal verschillen.

"Rijden onder invloed is per definitie gevaarlijk", zegt Paul Broer, portefeuillehouder verkeer bij de politie. "Het is voor de politie niet zo relevant om het verschil tussen de aangetoonde drugs in brede zin bij te houden. Het maakt ons dan niet zoveel uit of het gaat om een paar pilletjes, een jointje of een lijntje."

Verkeerde beslissingen

Wat je ook neemt, het heeft sowieso invloed op je rijgedrag, weet Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut. Cannabis leidt in het verkeer bijvoorbeeld tot slingeren en een lagere reactiesnelheid. "Mensen die alleen geblowd hebben zijn zich daar wel bewust van. Het lukt ze ook best wel goed om zich in rustige situaties te redden", vertelt Ehrlich. "In meer complexe situaties wordt het heel lastig." Wanneer er een fiets oversteekt bijvoorbeeld, en er een vrachtwagen invoegt. "Dan kun je de aandacht niet meer verdelen en maak je snel verkeerde beslissingen."

Met drugs op achter het stuur: jaarlijks duizenden automobilisten betrapt
Lees ook

Met drugs op achter het stuur: jaarlijks duizenden automobilisten betrapt

Paddo's en XTC hebben effecten die je waarneming veranderen. "Dat zorgt voor een verstoorde waarneming. Het zorgt voor een lagere reactiesnelheid, of dat je achterdochtig wordt."

Overmoedigheid

Mensen die achter het stuur kruipen terwijl ze stimulerende middelen zoals speed en cocaïne hebben gebruikt, hebben vaak het gevoel dat ze prima kunnen rijden. Ehrlich: "Ze hebben een gevoel van alertheid. Bij cocaïne weten we zelfs dat het leidt tot hogere reactiesnelheid. Het weegt alleen niet op tegen de effecten van het sneller rijden en de overmoedigheid. Zoals mensen die denken: dat stoplicht haal ik nog wel."

Maar het gevaarlijkste is het combineren van cocaïne of speed met alcohol. "Dat zorgt voor de grootste kans op ongevallen."

Speekseltest

Er wordt dus meer drugs gebruikt in het verkeer, iets waar de politie zich zorgen over maakt. "Ook omdat de werking van drugs nog langere tijd in het lichaam kan blijven. Je kan maandag nog onder invloed rijden omdat je in het weekend een gezellig feestje gehad hebt", legt Paul Broer van de politie uit.

Politie op straat kan aan een speekseltest zien of er een bepaalde drugsgroep aanwezig is en of dat een bepaalde grens overschrijdt, maar om welke drugs het gaat wordt niet bijgehouden. "Het zou kunnen dat we als politie de komende jaren meer interesse krijgen om daar inzicht in te krijgen, en op basis van die informatie meer toegepaste handhaving te kunnen plegen."

Lees meer over
Trimbos InstituutPolitieDrugsVerkeerEditie NL Link in bio