Met drugs op achter het stuur: jaarlijks duizenden automobilisten betrapt
De politie maakt zich ernstig zorgen over drugsgebruik in het verkeer. De afgelopen jaren worden steeds meer automobilisten betrapt met xtc, coke of cannabis in hun bloed. "Iedere maand blijkt uit zo'n 800 tot 1000 speekseltesten dat een bestuurder drugs heeft gebruikt. Dat is heel zorgwekkend."
"Drugsgebruik is echt een gevaar voor de verkeersveiligheid", zegt een woordvoerder van de Nationale Politie tegen RTL Nieuws. "Mensen realiseren zich niet dat als je op zondag drugs hebt gebruikt, dat je dan een dag later nog boven de limiet kan zitten."
Agressief rijgedrag
Bij alcohol weet je ongeveer hoe lang het duurt voordat het is uitgewerkt, zegt de woordvoerder. "Maar bij drugs is dat veel moeilijker vast te stellen."
De uitwerking van drugs is bij iedereen anders. "Sommige mensen worden agressief, en dat zie je dan terug in het rijgedrag. Of ze gaan slingeren, of rijden juist heel sloom. In alle gevallen is het gevaarlijk, en als bestuurder moet je gewoon geen risico nemen. Als je weet dat je de weg op gaat, moet je gewoon geen drugs gebruiken."
Dodelijke ongevallen
In de afgelopen jaren is het meermaals fout gegaan door drugsgebruik in het verkeer. In 2019 reed de 25-jarige Egbert B. een vrouw dood, nadat hij ketamine had gesnoven. Hij reed in Amsterdam met 85 kilometer per uur tegen het verkeer in. Hij belandde op het fietspad en reed een vrouw op een bakfiets aan. Zij raakte zwaargewond en overleed in het ziekenhuis. Egbert B. zei zich niets te kunnen herinneren van het ongeval. Hij kreeg 3 jaar cel.
En vorig jaar november kwam een 34-jarige vrouw uit Almere om het leven nadat ze met haar auto in botsing was gekomen met een Albert Heijn-bezorgbus in het Noord-Hollandse Velsen-Zuid. De 31-jarige bestuurder van de bestelbus bleek onder invloed van drugs.
Flinke stijging
Uit cijfers van de politie komt nu naar voren dat het aantal speekseltesten waaruit blijkt dat een bestuurder drugs heeft gebruikt, in september van dit jaar ruim vijf keer hoger lag dan in juli 2017, toen de politie begon met de speekseltesten.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Ruim 20.000 euro boete
Het is verboden om met drugs op deel te nemen aan het verkeer, en de sancties zijn niet mals: de maximumstraf voor rijden onder invloed van drugs of medicijnen bedraagt een jaar gevangenisstraf of een geldboete van 21.750 euro. Ook kan het rijbewijs worden afgepakt voor maximaal vijf jaar en krijg je een aantekening op je strafblad.
Sinds 2017 wordt door de politie door middel van een speekseltest gecontroleerd op drugsgebruik bij automobilisten. Dat gebeurt standaard na een ongeval, maar ook als agenten bij een controle vermoeden dat een bestuurder drugs heeft gebruikt. "Dat doen we bij afwijkend verkeersgedrag, een bepaalde geur of als we andere aanwijzingen hebben dat er drugs in het spel is."
Limiet per drugssoort
Er wordt door de politie gecontroleerd op de aanwezigheid van de volgende soorten drugs. Per drugssoort geldt een andere limiet:
- amfetamine, methamfetamine, cocaïne, MDMA, MDEA en MDA: 50 microgram per liter bloed;
- cannabis: 3,0 microgram tetrahydrocannabinol (thc) per liter bloed;
- heroïne en morfine: 20 microgram morfine per liter bloed;
- GHB, gamma-butyrolacton of 1,4-butaandiol: 10 milligram GHB per liter bloed.
- Voor alle andere drugs geldt: als ze invloed hebben op je rijgedrag, mag je ze niet gebruiken als je gaat rijden.
- Gebruik je een combinatie van verschillende drugs of drugs in combinatie met alcohol? Dan is dat extra gevaarlijk en gelden lagere limieten.
40 uur wachten na xtc
Veel mensen denken dat ze, als ze drugs hebben gebruikt, de volgende dag na een nachtje slapen wel weer achter het stuur kunnen stappen. Maar dat is niet altijd het geval. Hoe lang je moet wachten voordat je weer mag rijden, hangt af van verschillende factoren, zoals je gewicht, de sterkte van de drugs en hoeveel je ervan gebruikt.
Het is daarom niet te zeggen wanneer het precies veilig is om weer deel te nemen aan het verkeer, maar TeamAlert maakte de volgende inschatting van hoeveel uur je moet wachten met autorijden na het gebruiken van drugs:
- Xtc: 16 tot 40 uur per dosis. Bij meermalig doseren: 19 tot 58 uur.
- Speed: 10 tot 20 uur bij eenmalig roken, spuiten of snuiven. Bij slikken: 15 tot 25 uur. Bij zwaar, herhaaldelijk gebruik: 16 tot 40 uur per dosis.
- Cocaïne: 3 tot 4 uur. Bij zwaar gebruik en/of herhaaldelijk doseren: enkele uren langer.
- GHB: 4 tot 8 uur. Bij zware verslaving: altijd positief.
- Hasj of wiet: 6 tot 8 uur. Bij vaak blowen veel langer dan 8 uur.