Universiteit van Oxford

Nieuw malariavaccin blijkt zeer effectief: 'Maar we zijn er nog niet'

Door Editie NL··Aangepast:
© Getty ImagesNieuw malariavaccin blijkt zeer effectief: 'Maar we zijn er nog niet'
RTL

Het malariavaccin van de Universiteit van Oxford blijkt zeer effectief te zijn. Het vaccin blijkt een stuk effectiever dan z'n voorganger: het zou tot 80 procent aan bescherming bieden tegen de dodelijke infectieziekte. "Dit kan zeker een verschil maken."

Koorts, hoofdpijn en spierpijn: Sander de Kramer werd zeven weken geleden, tijdens een vlucht van Sierra Leone naar Nederland, ineens heel ziek. "Het was heel heftig", vertelt hij aan Editie NL. "Het voelde of er een notenkraker op mijn hoofd was gezet." 

'Een sloot aan pillen'

Hij herkende de symptomen snel. "Ik heb veel over malaria gelezen en was er daarom gelukkig snel bij." In het ziekenhuis bleek inderdaad dat hij de infectieziekte had.

Historische doorbraak: malariavaccin kan massaal ingezet worden bij kinderen
Lees ook

Historische doorbraak: malariavaccin kan massaal ingezet worden bij kinderen

De Kramer kreeg naar eigen zeggen 'een sloot aan pillen' voorgeschreven. "Ik werd goed behandeld. Maar toch was ik nog wekenlang erg vermoeid, zwak en prikkelbaar."

Sander de Kramer had onlangs malaria© Editie NL
Sander de Kramer had onlangs malaria

Zoals De Kramer zijn er meer: malaria treft elk jaar 150 tot 300 Nederlanders. Wereldwijd maakt de infectieziekte jaarlijks 450.000 dodelijke slachtoffers. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM en 'Drive against Malaria'.

Vaccin

Maar die aantallen zullen in de toekomst naar verwachting afnemen, want het vaccin van de Universiteit van Oxford blijkt zeer effectief. "Eerder was er al gepubliceerd over de kortetermijnwerking van het vaccin, maar nu zijn ook de effecten op de lange termijn bekend", legt malariaonderzoeker Matthew McCall van het Radboudumc uit. "Dit vaccin is losjes gebaseerd op Mosquirix, het eerste en enige malariavaccin dat momenteel wordt toegediend." 

Onderzoeksresultaten

Vorig jaar gaf de Wereldgezondheidsorganisatie groen licht voor het eerste malariavaccin, Mosquirix, dat voor 30 procent effectief is. De eerste onderzoeksresultaten van het malariavaccin uit Oxford zijn al helemaal hoopgevend: daaruit blijkt dat het nieuwe vaccin tot 80 procent bescherming biedt.

Hoewel er flinke stappen zijn gezet – een paar jaar geleden hadden we geen enkel vaccin tegen malaria – is er nog werk aan de winkel, zegt McCall. "We zijn er absoluut nog niet. Het nieuwe vaccin gaat in zijn eentje niet het probleem oplossen. Er zal een significante vermindering van het aantal gevallen te zien zijn, maar er zullen nog steeds besmettingen plaatsvinden."

Verschillende malariasoorten

Dat heeft te maken met de verschillende soorten malariaparasieten. "Je kan vergelijken met het coronavirus. Het vaccin is tegen sommige van die varianten minder effectief. Het is enorm moeilijk om tegen al die vormen van malaria één uniek vaccin te ontwikkelen. Daar worstelen we enorm mee."

"Desondanks is het zeker mooi nieuws", gaat hij verder. "Het kan zeker een verschil maken."

Lees meer over
MalariaEditie NL Link in bioInfectieziekte