Historische doorbraak: malariavaccin kan massaal ingezet worden bij kinderen
'Een historische dag en een doorbraak'. Zo noemt Tedros Adhanom Ghebreyesus, baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, het op grote schaal kunnen inzetten van het enige vaccin tegen malaria bij Afrikaanse kinderen.
In Afrika sterven jaarlijks ongeveer 250.000 kinderen aan malaria. In 2019 waren het er 260.000. Volgens Ghebreyesus kunnen met het vaccin jaarlijks tienduizenden levens worden gered.
Muskietennetten
Toch is alleen zo'n vaccin niet genoeg, hij benadrukte dat andere maatregelen tegen malaria nodig blijven, zoals muskietennetten. De parasiet die de ziekte veroorzaakt wordt door malariamuggen overgebracht.
Het middel RTS,S, ook wel Mosquirix genoemd, is ontwikkeld door het Britse farmaceutische concern GlaxoSmithKline. Zes jaar geleden bleek dat het effectief was. Het Afrikaanse land Malawi begon in 2019 als eerste land ter wereld het vaccin te gebruiken.
Ook Ghana en Kenia deden mee met deze test van de WHO, waarbij meer dan 800.000 kinderen zijn gevaccineerd. Op basis daarvan is nu besloten het middel breder in te zetten.
Volgens experts is het middel niet perfect, maar kan het ervoor gaan zorgen dat het tij keert. Kwame Amponsa-Achiano testte het vaccin in Ghana om te beoordelen of massavaccinatie haalbaar en effectief was. "Het is echt een spannend moment voor ons", zegt de arts tegen de BBC. "Met grootschalige vaccinatie denk ik dat het dodental als gevolg van malaria tot het absolute minimum zal worden teruggebracht."