Ongelijkheid

Meer aandacht voor femicide: 'Het woord partnergeweld dekt lading niet'

Door Editie NL··Aangepast:
© ANPMeer aandacht voor femicide: 'Het woord partnergeweld dekt lading niet'
RTL

Vrouwen worden vaker dan mannen het slachtoffer van dodelijk geweld in de rationele sfeer. Dat blijkt uit de moord- en doodslagcijfers van 2021 van het CBS. Toch is er in Nederland maar weinig aandacht voor moord waarin genderverhoudingen een rol spelen, ook wel femicide genoemd. Organisaties pleiten voor een betere aanpak.

Femicide is een term waar volgens verschillende organisaties meer aandacht voor moet komen. Maar niet bij elke moord op een vrouw is sprake van femicide. "Vrouwenmoord is moord op alle vrouwen. Femicide is de moord op een vrouw vanwege het vrouw zijn", legt Britt Myren uit. Myren is senior onderzoek gender gerelateerd geweld bij Atria.

Machtsverhouding

De moord is in dat geval bijvoorbeeld het gevolg van een machtsverhouding en ongelijkheid in relaties tussen man en vrouw. "Onderzoek laat zien dat als een relatie uitgaat, of een vrouw komt voor zichzelf op in de relatie, een man in paniek raakt. En dan kan een situatie ontstaan waarin geweld plaatsvindt", zegt Myren.

"Dat heeft te maken met verwachtingen en rollenpatronen van hoe een vrouw zich hoort te gedragen. Wanneer dit anders loopt en een man het idee heeft dat hij controle verliest, dan gaat het vaker mis."

Caroline is een van de duizenden slachtoffers van stalking: 'Dit moet stoppen'
Lees ook

Caroline is een van de duizenden slachtoffers van stalking: 'Dit moet stoppen'

In 2021 zijn 38 vrouwen het slachtoffer geworden van moord of doodslag. Daarbij was in 23 gevallen de ex-partner of partner in beeld als dader of verdachte, terwijl dit bij mannen slechts in 5 van de 75 gevallen het geval was.

Bron: CBS

Woord vaker gebruiken

Atria, het Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis, wil daarom inzetten op preventie. Zichtbaarheid speelt daar een grote rol in. "De cijfers in Nederland liegen er niet om. De machtsverhoudingen zijn in Nederland minder zichtbaar, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn."

Als het aan het College voor de Rechten van de Mens ligt, moet de term femicide ook vaker gebruikt worden. "Andere termen zijn neutrale termen die verhullen dat ze vermoord is omdat ze een vrouw is. Femicide is gendersensitief. Van daaruit moeten we handelen", zegt Jacobine Geel.

Ongelijkheid erkennen

Ze vindt dat we het probleem moeten erkennen. "Dan erken je die ongelijkheid in de maatschappij. Bij de term partnergeweld lijkt het alsof mannen en vrouwen een gelijkwaardige rol hebben terwijl dat in deze gevallen niet zo is."

De term is in het buitenland al meer ingeburgerd, zegt Geel. "Nederland loopt daarin een beetje achter. Inmiddels wordt de discussie wel luider, maar nog niet luid genoeg."

Lees meer over
Editie NL Link in bioMoordDoodslagVrouw