Dode bomen

Droogte zorgt voor gevaarlijke situaties in bossen door vallende takken

Door Editie NL··Aangepast:
© Editie NLDroogte zorgt voor gevaarlijke situaties in bossen door vallende takken
RTL

Zin in een boswandeling? Kijk ook goed naar boven als je het bos ingaat, waarschuwen boomdeskundigen. De droogte van afgelopen zomer heeft namelijk nog steeds gevolgen voor de bossen in ons land. Takken kunnen sneller afbreken, wat het bos een stuk gevaarlijker maakt.

Veel bomen gaan dood, ziet boomdeskundige Joris Hellevoort van Utrechts Landschap. "Een dode boom betekent automatisch vallende takken", vertelt hij aan Editie NL. En dat gebeurt veel vaker, zowel van dode als levende bomen. "Dat is een gevolg van de hitte. Twintig jaar geleden zag ik het nauwelijks en nu continu."

Boswachter Martijn Boosten ziet ook dat de droogte erg heeft huisgehouden in het bos. Het heeft wel geregend, maar dat lost het niet zomaar op. "Bij de zandgronden van Nederland zijn de fijnspar en de lariks er van de zomer en masse aangegaan", vertelt de boswachter.

Er viel veel regen, maar is de extreme droogte ook opgelost?
Lees ook

Er viel veel regen, maar is de extreme droogte ook opgelost?

De vallende takken hebben niet alleen gevolgen voor de bomen zelf. "Het is lullig voor die boom, want die had die tak nog nodig", zegt boomdeskundige Hellevoort. "Maar als je er als mens onder staat, heb je ook wel een probleem. Blijf op de paden, dan heb je dat probleem wat minder."

Gevaarlijke situaties

Boswachters hebben het er druk mee. "Nu de zomers droger worden, moeten we vaker het bos in om te kijken of er gevaarlijke situaties ontstaan langs bospaden", vertelt Boosten. "In het bos maakt het niks uit als ze omgaan, maar we willen natuurlijk wel dat het voor de bosbezoeker veilig blijft. Zo niet, dan gaan we zelf aan de slag en zorgen we dat gevaarlijke bomen weggehaald worden."

Ook wordt actie ondernomen om de bossen beter bestendig te maken. Boosten: "We zetten middelen apart om fijnsparbossen te veranderen naar gemengde bossen, zodat we de droogte beter kunnen opvangen en er minder dode bomen bijkomen."

Maar tijdens een boswandeling zal je wel veel dode bomen blijven zien. En niet alleen door de droogte. "Ook door veranderend bosbeheer. Daardoor laten we bomen liggen in het bos."

Lees meer over
Natuur & MilieuEditie NL Link in bio