Groot of klein paasvuur: maakt het uit voor de stikstofuitstoot?
De feestdagen zijn nog niet eens aangebroken of in Overijssel zijn ze al bezig met de paasvuren. De jarenlange traditie staat daar op de tocht vanwege de stikstof die erbij vrijkomt. Voordat het paasvuur eventueel wordt goedgekeurd, moet er een stikstofberekening worden gemaakt. Het paasvuur wat kleiner maken dan maar, zou je denken. Maar zo werkt het niet helemaal.
De provincie Overijssel heeft deze week een brief gestuurd naar de organisatoren van de paasvuren. Zij moeten eerst laten berekenen of hun vuur geen stikstofuitstoot veroorzaakt in natuurgebieden die dichtbij liggen. Is dat wel het geval, dan moet de organisatie een natuurvergunning aanvragen, met een kleine kans dat ze die ook daadwerkelijk krijgen.
Het gaat om vuren die te dicht bij de Natura 2000-gebieden in ons land ontstoken worden. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden.
Nog geen brief
In de plaats Bentelo is er nog geen brief binnengekomen. "Maar ik zag de brief vanmorgen bij RTV Oost", vertelt Kilian Ros, de organisator van het paasvuur daar. "Wij zitten zelf niet bij een Natura 2000-gebied, maar ook voor ons gaat het de slechte kant op."
Ros gaat verder: "Elke keer komen er weer nieuwe regels bij waar we ons aan moeten houden." De organisatie van het paasvuur in Bentelo ontspringt nu net de dans. "Ons vuur is duizend kuub en maximaal acht meter hoog. Dus daar komt minder stikstof bij vrij dan bij een groter vuur."
'Vervuilend'
Maar paasvuren kunnen volgens weerman Marc de Jong erg vervuilend zijn, zelfs al zijn ze wat kleiner. "Afhankelijk van hoe de wind staat, kan het vuur en vooral de rook overal komen. En hoe harder het waait, hoe verder het logischerwijs komt." De Jong noemt het paasvuur in Scheveningen een voorbeeld. "Daar kwam door een verkeerde, westelijke wind een enorme vonkenregen. Met een oostelijke wind was er niks gebeurd."
Zo'n westelijke wind is het meest gangbaar in Nederland. "Dus je kunt over het algemeen wel voorspellen waar rook, stikstof en fijnstof terechtkomen." En dat kan dus ook in een Natura 2000-gebied zijn.
Regen
Wat de vervuiling kan beperken is een flinke regenbui. "Als het regent, dan komen de roet en het stof naar beneden. Maar hoe meer wind, hoe verder het in een Natura 2000-gebied kan komen."
Paasvuren blijven nu eenmaal vervuilend. "Het punt is dat het open vuren zijn. Denk aan een heleboel houtkachels die tegelijk aan worden gedaan", zegt De Jong. "Alle stoffen die daarbij vrijkomen gaan de lucht in. Er komen ook schadelijke stoffen bij vrij."