WereldKankerdag

Feiten en fabels over winterzon: zo verklein je de kans op huidkanker

·Aangepast:
© iStockFeiten en fabels over winterzon: zo verklein je de kans op huidkanker
RTL

Lekker naar de zon in de donkere wintermaanden. Lijkt goed voor je, maar je moet nu juist extra oppassen. Daarvoor waarschuwen KWF Kankerbestrijding en Stichting Melanoom.

Onze huid is de zon in de winter niet gewend en is daardoor extra kwetsbaar voor huidschade. In het kader van Wereld Kankerdag waarschuwen de organisaties daarom extra, want het aantal diagnoses van huidkanker blijft toenemen. "We onderschatten de gevaren van zonverbranding totaal", zegt Astrid Nollen van Stichting Melanoom.

Aantal diagnoses kanker in dertig jaar tijd verdubbeld, vooral huidkanker neemt toe
Lees ook

Aantal diagnoses kanker in dertig jaar tijd verdubbeld, vooral huidkanker neemt toe

Zelf kreeg Astrid ook huidkanker. Ze is ervan overtuigd dat dat door de zon komt. "Ik heb als kind in de tropen gewoond. Het idee was toen: Oh, een rode vlek, die is morgen weer bruin." Maar toen ze 32 was, werd een melanoom ontdekt.

'Niet verbranden'

"Drie jaar later had ik overal uitzaaiingen. Ik kreeg de boodschap dat ik afscheid moest nemen", vertelt Astrid. "We zijn tien jaar later en ik ben kankervrij. Het is een wonder."

Ze wil mensen graag wijzen op de gevaren van zonnen. "Je kan genieten van de zon, maar het is belangrijk dat je nooit verbrandt!" Ook hoopt ze dat het serieuzer genomen wordt: "Mensen bagatelliseren, ze nemen het niet helemaal serieus. Terwijl de werkelijkheid echt anders is. De cijfers spreken voor zich!"

'Dik smeren'

Wie in de winter naar de zon vertrekt, moet dus nog beter uitkijken. "Mensen beseffen niet dat als ze heel de winter niet in de zon zijn ze hun huid echt kunnen beschadigen als ze ineens de zon opzoeken. Dat vergroot de kans op huidkanker", zegt ook dermatoloog Marlies Wakkee.

Feiten en fabels over zonbescherming

  • De zonnebank is een goede voorbereiding op de echte zon

Marlies Wakkee: "Als je je voorbereidt met de zonnebank, staat dat gelijk aan smeren met factor 6 zonnebrandcrème. Ook heb je UV-schade door de zonnebank. Je hebt dus een te lage beschermingsfactor en je bent niet beschermd tegen UV-straling. Niet doen dus!"

  • Ik hoef me maar een keer in te smeren, als het maar met een hoge factor is

"Meestal smeer je niet dik genoeg, dus smeer je vanaf het begin al onvoldoende. Als je daarna stopt, ben je al helemaal niet meer beschermd."

  • Bescherming is minder nodig als je snel bruin wordt

"Je verbrandt misschien niet, maar je loopt wel chronische zonschade op. Ook al word je snel bruin, zoek toch de schaduw op tijdens de heetste uren van de dag."

Als je met je bleke huid nu toch richting de zon gaat, heeft ze nog wel een advies. "In principe zou factor 30 genoeg zijn, maar je moet wel echt dik smeren!" aldus de dermatoloog. "Smeer elke twee uur en begin een half uur voordat je de zon ingaat. Elke twee uur is nodig omdat het laagje minder wordt als je zweet, zwemt of je afdroogt."

Ook raadt ze aan niet alleen te smeren wanneer je hele dagen op het strand gaat liggen. "Je bent ook in de zon als je veel fietst of buiten sport."

Lees meer over
HuidkankerKanker