Vaak in speelgoed te vinden

Artsen: 'Knoopcelbatterijen levensgevaarlijk voor kinderen'

Door EditieNL··Aangepast:
Artsen: 'Knoopcelbatterijen levensgevaarlijk voor kinderen'
RTL

Hou knoopcelbatterijen uit de buurt van kinderen. Die dringende oproep doet artsen van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). Vorig jaar zijn 57 kinderen behandeld door een kinderarts omdat ze een batterij hadden ingeslikt.

Het is de eerste keer dat hier cijfers over bekend zijn, omdat in het verleden niet alle gevallen gemeld werden. Sinds januari 2018 geldt er een registratieplicht voor behandelingen die het gevolg zijn van het inslikken van batterijen. De kinderartsen roepen op om ieder incident met knoopcelbatterijen te melden. 

Het gaat om de kleine platte batterijen die vaak in fietslampjes, horloges en speelgoed te vinden zijn. Deze batterijen lekken een bijtend zuur dat in korte tijd een gat in de slokdarm kan branden.  

Niet iedereen wordt behandeld

Hoeveel kinderen er in totaal bij de spoedeisende hulp of bij een huisarts belanden omdat zij een batterij binnen hebben gekregen, is onbekend. Dit cijfer ligt hoger dan het geregistreerde aantal, zo laat de NVK weten. In veel gevallen verlaat de batterij via het darmkanaal het lichaam, waardoor verdere behandeling niet nodig is.

Guido (2) slikte knoopbatterij in: 'We hebben vele slapeloze nachten gehad'
Lees ook

Guido (2) slikte knoopbatterij in: 'We hebben vele slapeloze nachten gehad'

Sinds 2008 zijn zeker zestien kinderen in Nederland ernstig gehandicapt geraakt na het inslikken van de kleine batterijen. Twee kinderen overleden aan de gevolgen hiervan.  

Nieuwe verpakkingen

De European Portable Battery Assocation (EPBA), de Europese organisatie die de producenten van consumentenbatterijen vertegenwoordigt, komt in maart met een nieuwe standaard voor de verpakkingen van knoopcelbatterijen. "Hierin staan vernieuwde voorwaarden waaraan deze verpakkingen moeten voldoen, met als doel om het voor kinderen zo moeilijk mogelijk te maken om ze te kunnen openen", vertelt Hans Craen van de EPBA. "Ook wordt er gekeken naar een voorstel om symbolen te plaatsen ter waarschuwing."

 

Lees meer over
Nederlandse Vereniging voor KindergeneeskundeBatterijGevaarlijke stoffenNederland