Opblaasbare darm

Wandelen door een dikke darm: 'Meer kennis over darmkanker is nodig'

Door Editie NL··Aangepast:
Wandelen door een dikke darm: 'Meer kennis over darmkanker is nodig'
RTL

Op ontdekkingstocht door een enorme dikke darm. Het mag dan onrealistisch klinken, bij het ziekenhuis in Leidschendam is het vandaag echt mogelijk. De Maag Lever Darm Stichting hoopt hiermee meer kennis te creëren over darmkanker.

Rond en lichtgrijs met hier en daar een rode kring en uitstulping. Zo ziet de grote opblaasbare dikke darm eruit die vandaag in het ziekenhuis in Leidschendam staat. Mensen kunnen erdoorheen lopen en leren over de verschillende stadia van darmkanker.

We eten te weinig vezels: 'Het is een ondergeschoven kindje'
Lees ook

We eten te weinig vezels: 'Het is een ondergeschoven kindje'

Hoe eerder, hoe beter

Darmkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker – als de tumor tenminste op tijd ontdekt wordt. Hoe eerder de ziekte wordt vastgesteld, hoe groter de kans op volledige genezing. Daarom is het van groot belang om er op tijd bij te zijn.

Gelukkig is darmkanker van tevoren goed te ontdekken. Met een vroege diagnose van poliepen – een soort 'pukkel' die op den duur kan uitgroeien tot een kwaadaardig gezwel – kunnen ellendige situaties worden voorkomen. De meeste mensen met poliepen hebben echter geen idee omdat ze meestal geen klachten geven.

Voorstadium

Veel mensen weten alleen niet dat darmkanker een lang voorstadium heeft en waaraan zij de signalen kunnen herkennen. Daar hoopt de Maag Lever Darm Stichting vandaag met behulp van de opblaasbare darm verandering in te brengen.

Symptomen

De onderstaande klachten kunnen wijzen op darmkanker:

  • Een blijvende verandering in het ontlastingspatroon – bijvoorbeeld in de regelmaat of samenstelling van de ontlasting
  • Bloed en/of slijm bij de ontlasting
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Bloedarmoede
  • Aanhoudende ongemakken in de buik, zoals pijn, krampen en een opgeblazen gevoel.
  • Loze aandrang of het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang
  • Aanhoudende vermoeidheid

Bij bloed in de ontlasting is het altijd verstandig om een afspraak te maken met de huisarts. Voor de andere klachten geldt dat het belangrijk is om hulp in te schakelen als ze langer dan twee weken aanhouden.

Hans Kaashoek ontdekte dankzij een bevolkingsonderzoek dat hij een flinke tumor in zijn dikke darm had. "Ik had helemaal nergens last van. Bij de huisarts was ik al dertig jaar niet geweest. De diagnose darmkanker kwam voor mij als een donderslag bij heldere hemel", vertelt hij aan EditieNL. Gelukkig was het voor hem nog niet te laat. Inmiddels is de tumor weg en geniet hij nog meer van het leven dan hij al deed.

De cijfers

Ieder jaar krijgen 14.000 Nederlanders te horen dat zij darmkanker hebben. Zeventig procent van heeft een tumor in de dikke darm, dertig procent in de endeldarm. Per jaar sterven er 5.000 Nederlanders aan de ziekte.

In Nederland krijgen mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar iedere twee jaar een uitnodiging voor een bevolkingsonderzoek om darmkanker op te sporen. Zowel artsen als de Maag Lever Darm Stichting benadrukken om hier gehoor aan te geven – ook als je nergens last van hebt.

 

Lees meer over
DarmkankerLeidschendamNederland