Stille tocht voor onopgeloste moordzaken: 'Daders hebben ons leven ook afgenomen'

Niets is nog normaal geworden in het leven van Dhyan Duijn nadat haar zoon Rob twaalf jaar geleden verdween in Spanje. Waarschijnlijk vermoord. Zaterdag loopt ze mee in een stille tocht in Almere met andere nabestaanden van vermoorde Nederlanders. Ze willen dat politie en justitie meer moeite doen om duizend onopgeloste moorden en cold cases op te lossen.
Twaalf jaar geleden verdween Rob Bouwmeester (toen 39) in Spanje tijdens een boottocht met een vriend. Zijn lichaam is nooit gevonden, een teken van leven is er nooit gekomen. Een vriend beweert dat hij tijdens een overval op de boot is vermoord, laat moeder Dhyan Duijn (nu 74) weten, maar zeker weten doen Robs ouders, zijn vrouw en twee dochters dat niet.
"De moordenaars hebben ons leven ook afgenomen", zegt Dhyan tegen Editie NL. Daarom loopt ze morgen mee in een stille tocht, georganiseerd door de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Nabestaanden van onopgeloste moorden en vermissingen zijn binnen die federatie een aparte groep.
Brief aan Rob en moordenaars
In voorbereiding op de stille tocht schreef Dhyan een brief aan haar zoon en zijn vrienden, die zij ervan verdenkt meer te weten over wat er met Rob gebeurd is. Net als de brieven van andere nabestaanden zijn die geplaats op een Facebookpagina.
Ze is kwaad op die 'vrienden', valt uit haar geschreven woorden op te maken: "Hoe durven jullie het fijn te hebben in jullie leven? Wij hebben Rob nooit kunnen vinden en dat is een zwaar proces, mede door jullie die weten wat er heeft plaatsgevonden."
Meer aandacht
Van de stille tocht zelf verwacht Dhyan niet veel. "Maar ik verwacht wel extra aandacht voor deze zaken en dat er meer rechercheurs op worden gezet." Bij de politie liggen zo'n 1800 cold cases op de plank. Duizend daarvan zijn onopgeloste moorden. "Ik loop dus niet alleen voor mijzelf mee", zegt Dhyan. "Het kan niet zo zijn dat we moeten wachten tot er iets gebeurt. Mensen doen heus hun best, maar er zijn gewoon te weinig mensen."
Criminoloog Jasper van der Kemp denkt dat de aandacht die de nabestaanden nu op de zaken vestigen resultaat kan opleveren. "Dit soort zaken worden vooral opgelost als getuigen zich melden. Door de aandacht en de brieven kan iemand denken: laat ik toch maar wat zeggen."
Politie actief bezig
Volgens Van der Kemp is de politie redelijk actief bezig met de cold cases. "Het varieert een beetje per regio. Dat ligt vooral aan de capaciteit die er is. Het zijn ernstige zaken, er mag echt wel meer serieuze capaciteit op zitten."
De stille tocht vindt op zaterdag 1 juni plaats. Vanaf vier uur 's middags verzamelen de nabestaanden zich op landgoed de Kemphaan in Almere.