'Taboe doorbreken'

Verpleegster Liselotte ontwerpt sexy incontinentieondergoed

Door EditieNL··Aangepast:
© Eigen fotoVerpleegster Liselotte ontwerpt sexy incontinentieondergoed
RTL

Gedoe met inlegkruisjes of doorlekken. Ongewenst urineverlies is een probleem waar veel mensen mee kampen. De 22-jarige verpleegkundige Liselotte Volkers bedacht daar iets voor: ondergoed dat er mooi uitziet én absorbeert.

"Tijdens mijn opleiding kwam ik het probleem al tegen", vertelt Liselotte. "Het reguliere materiaal is gewoon niet mooi en ik kreeg van patiënten te horen dat het niet fijn zat. Toen ben ik met mijn broer online gaan zoeken of dat niet modieuzer kon."

Vier lagen

Speciaal incontinentieondergoed was er wel, dus bestelden ze wat om het uit te proberen. "We hebben dat getest met bekertjes water en het werkte niet goed. We dachten: dat kunnen wij beter."

Zo ontstond het idee om zelf ondergoed te ontwikkelen. Met haar broer begon ze hun bedrijf Volcare. "De buitenkant is net een normale onderbroek. In het midden zitten vier lagen: katoen, dan een beschermlaag, daarop een soort badstof die sterk absorbeert en daarop weer een laag waar urine snel doorheen gaat. Zo voelt het toch iets droger aan."

Incontinent? 'Ik bemoei me toch ook niet met jouw ondergoed?'
Lees ook

Incontinent? 'Ik bemoei me toch ook niet met jouw ondergoed?'

Taboe

In Nederland hebben volgens uroloog John Heesakkers van het Radboudumc minimaal een miljoen mensen in zo'n mate last van ongewenst urineverlies dat ze opvangmateriaal nodig hebben. 

"Er ligt een taboe op. Het wordt wel minder, met de Continentie Stichting proberen we dat te doorbreken. Ik kan het me voorstellen dat mensen sneller geneigd zijn opvangmateriaal te gebruiken als het er beter uitziet en normaler lijkt, zoals dit speciale ondergoed."

© Volcare

'Ideaal'

Liselotte hoort ook vaak bij haar patiënten dat er een taboe op heerst. "Dan heeft iedereen er last van op een zaal vol vrouwen, maar doen ze er allemaal zo stiekem over", vertelt ze. Ze wil dat taboe graag doorbreken. "Urineverlies wordt vaak gezien als niet normaal, maar veel vrouwen hebben er last van."

De verpleegkundige en onderneemster hoopt dat het ondergoed erbij kan helpen. "Het is ook een markt die nog niet echt bekend is. Ik vertel dat nu wel rond en mensen vinden het een fijne oplossing. Als ze het bestellen, hoor ik later dat ze het ideaal vinden."

Menstruatie

Het ondergoed is niet geschikt voor mensen die volledig incontinent zijn, maar wel voor vrouwen die gedurende de dag een beetje urine verliezen. "Tijdens het sporten bijvoorbeeld. En het blijft ook nog eens goed op z'n plek zitten."

In de toekomst kan de door Liselotte ontwikkelde onderbroek misschien ook wel uitkomst bieden voor vrouwen tijdens hun menstruatie. "Vriendinnen en ik hebben het 's nachts getest en dat werkt heel goed. Ik denk dat het een alternatief kan zijn. Overdag is het misschien wat onhygiënisch, maar 's nachts slaap je toch en dan zou je ook je maandverband niet verwisselen. Maar daar wil ik het wel eerst beter voor testen."

Lees meer over
RadboudumcUrologieModeEditie NL Link in bio