Jeroen (70) wil zijn landgoed behouden – dus wil hij er begraven worden
Hoe zorg je ervoor dat een prachtig landgoed na je dood goed bewaard blijft? De 70-jarige Jeroen Sanders denkt het antwoord te hebben: hij wil op zijn landgoed worden begraven, want dan mag er ook niet worden gebouwd. Vanavond buigt de gemeenteraad in zijn woonplaats Venlo zich over dit plan.
Jeroen Sanders (70) en zijn vrouw Gerjo (65) liggen, als het aan hen ligt, na hun dood ergens begraven op hun landgoed van in totaal zes hectare. Op die manier willen zij ook na hun dood het door hen ontwikkelde natuurgebied, met onder meer 16 duizend bomen, in stand houden.
Over mijn lijk bouwen
"We willen graag op een natuurlijke manier begraven worden", zegt Sanders tegen Editie NL. "Het is een opengesteld landgoed dat we op deze manier graag willen borgen. Bovendien vind ik het symbolisch mooi: als wij daar rusten, dan zou men letterlijk over mijn lijk gaan bouwen."
"We willen niet dat het natuurgebied weg of op slot gaat. We gaan toch al zo luchthartig om met stukken natuur, dus wil ik aan de bel trekken", zegt Sanders, voormalig directeur van familiebedrijf Leolux. "Het is nu een principiële kwestie: je zou eigenlijk geen problemen verwachten maar hier in Venlo zitten wat ambtenaren die er tegen zijn. Dat triggerde mij."
Tegenstemmen
Eind 2017 vroeg Sanders de gemeente Venlo om toestemming. 50Plus-wethouder Sjors Peeters zei eerder dat de gemeenteraad van Venlo hierover moet beslissen, maar niet voordat hij de raad adviseerde om tegen het plan van Sanders te stemmen. Vanavond wordt het eindelijk besproken in de gemeenteraad. Over drie weken volgt de definitieve beslissing.
De wettelijke grafrust is 10 jaar, zegt Roy van Boekel van Natuurbegraven Nederland. "Het is normaal dat mensen een plekje krijgen voor een looptijd van 10, 20 of 30 jaar. Als de termijn afloopt worden de nabestaanden gevraagd: 'Behouden of niet?'"
Eeuwigdurend grafrecht
Een natuurbegraafplaats is volgens Van Boekel 'echt wat anders'. "Het is in eerste instantie een natuurgebied en daar geldt eeuwigdurend grafrecht. De graven gaan op in de natuur, dat hebben we geborgd in het kadaster", zegt Van Boekel tegen Editie NL.
Volgens juridisch adviseur Willem van der Putten bestaan er echter nog grote misverstanden over natuurbegraafplaatsen. "Je kan niet eeuwigdurende grafrust beloven", zegt Van der Putten. "Iemand die begraven is, kan altijd worden opgegraven. De eigenaar van een terrein heeft altijd de mogelijkheid om een graf te ruimen. Je kan niet garanderen dat een nieuwe eigenaar geen andere plannen heeft."