Alles moet duurzamer, dus ook je uitvaart
Van de kist, de bloemen, de koffie en thee tot het grafmonument: het is zeker niet het eerste waar je aan denkt als je een uitvaart aan het organiseren bent, maar een uitvaart is niet bepaald duurzaam. Nadat in de Tweede Kamer al een aantal keer is gedebatteerd over een duurzamere uitvaarten, wordt er nu ook in de Amsterdamse gemeenteraad over gesproken hoe het allemaal wat groener kan.
Uit een rapport van TNO blijkt dat een begrafenis goed is voor een totale uitstoot van 95 kilo CO2. Cremeren is nog belastender voor het milieu: met een crematie stoot je maar liefst 208 kilo CO2 uit. Ter vergelijking: dat is evenveel uitstoot als een enkele vlucht van Schiphol naar Madrid.
Composteren
In de Amsterdamse gemeenteraad werd deze week gesproken over het verduurzamen van de Amsterdamse crematoria. Zo werd er gesproken over de optie om de restwarmte die vrijkomt bij crematies te gebruiken voor het verwarmen van crematoria en zelfs over het composteren van overledenen.
"Het meest milieubelastende onderdeel van een uitvaart is het vervoer", zegt Eva Froger van Stichting GreenLeave, die uitvaartondernemingen begeleidt in het duurzamer maken van hun organisatie. "Vaak zijn de ceremonie, de condoleance en de receptie op andere locaties. Als je alles op één locatie organiseert, dan kan dat al een hoop uitstoot schelen."
Kist van wilgentenen
Een ander belangrijk onderdeel van een uitvaart is de kist. Als het aan Froger van GreenLeave ligt, worden kisten voortaan van wilgentenen gemaakt. "Dat is een snelgroeiend gewas waarvan je dus relatief snel gebruik kunt maken. Voor cremeren zijn deze kisten minder geschikt dus dan kun je het beste kiezen voor een volhouten Nederlandse kist zonder lak en zonder ornamenten."
Stichting GreenLeave werd vijf jaar geleden opgericht en sindsdien ziet Froger dat duurzaamheid steeds vanzelfsprekender is geworden, ook bij uitvaarten. Ook Jan Jaap Palma, uitvaartondernemer van Uitvaart24, zag deze behoefte en heeft een aantal duurzame aanpassingen gedaan. "Zo werken we met auto’s met meerdere compartimenten waarin we meerdere mensen tegelijk kunnen vervoeren en kunnen afgeven. Zo bespaar je heel wat aparte ritjes", zegt Palma tegen Editie NL.
Restwarmte
Ook wordt er volgens Palma in een crematorium in Den Haag al restwarmte van crematies gebruikt voor de verwarming van het crematorium. "Bovendien maken we gebruik van grotere koelcellen waarin meerdere overledenen passen, dat is milieuvriendelijker dan cellen waar er maar 6 of 8 in passen. Het zijn wel aparte cellen met alle privacy natuurlijk."
Wel ziet Palma dat nabestaanden duurzaamheid belangrijk vinden, maar niet tegen elke prijs. "Een speciale kartonnen kist is vaak een paar tientjes duurder, maar ik zie dat dan toch velen afhaken."
Onder de aandacht
Ook het onderwerp duurzaamheid onder de aandacht te brengen tijdens de voorbereidingen van een uitvaart kan nog lastig zijn. "Duurzaamheid heeft de aandacht op dit moment maar bij een uitvaart gaan de gedachten niet als vanzelf naar dit onderwerp", weet Eva Froger. "Daarom trainen wij ook uitvaartondernemers om wel het gesprek hierover aan te gaan met de nabestaanden."