GroenLinks wil vergoeding

Sien vangt een dakloze op in haar eigen huis: 'Ze verdienen een plek'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLSien vangt een dakloze op in haar eigen huis: 'Ze verdienen een plek'
RTL

Daklozenopvangcentra zitten propvol. Als het aan GroenLinks ligt, krijgen mensen die hun huis openstellen aan daklozen daarom een financiële vergoeding. Het is een van de plannen van de partij om de druk van de ketel te halen. In Amsterdam bestaat zo'n project al. Sien Tahapary doet daaraan mee en heeft iemand in huis genomen.

Als Sien een oud-collega tegenkomt die dakloos blijkt te zijn, wil ze hem graag helpen. "Als je opvang wil krijgen, moet je ziek, zwak, debiel of achterlijk zijn. Maar mijn huurder was dakloos sinds zijn scheiding en woonde hij bij zijn ex op zolder", vertelt Sien aan EditieNL. "Geen schulden, niet werkloos, alleen geen dak boven zijn hoofd. Een woning kan hij niet betalen."

Obstakels wegnemen

Ze wil hem in huis nemen, maar durft het illegaal niet aan, in de angst haar huis kwijt te raken. Zo komen ze bij het project Onder de Pannen van De Regenboog Groep terecht. "We proberen deze mensen, economische daklozen, onder te brengen bij Amsterdammers die een kamer overhebben", vertelt projectmedewerker Arnaud de Korver.

Wel een baan, maar geen huis: 'Het is elke dag oorlog in mijn hoofd'
Lees ook

Wel een baan, maar geen huis: 'Het is elke dag oorlog in mijn hoofd'

"Normaal gesproken kun je niet zomaar een kamer in een huis verhuren. Wij zorgen ervoor dat dat wel kan. We werken samen met de Gemeentelijke Ombudsman en woningcorporaties, daardoor kunnen we obstakels wegnemen zodat verhuurders niet gekort worden op bijvoorbeeld toeslagen", legt hij uit.

Match

Voordat mensen aan elkaar gekoppeld worden, vindt een screening plaats. "Dan maken we een match en vindt er een kennismakingsgesprek plaats. Als beide partijen verder willen, is er nog een kennismakingsgesprek bij de verhuurder thuis. Inmiddels zijn zo'n vijftig mensen aan elkaar gekoppeld."

De situatie bevalt Sien en haar huurder goed. "Sinds hij bij mij woont, zijn we goede vrienden geworden. Het is belangrijk dat je elkaars privacy respecteert. We hebben één regel: als de deur dicht is en je krijgt geen gehoor bij kloppen, dan mag je niet naar binnen. Soms doen we een bakje koffie samen, maar verder doen we lekker ons eigen ding." Sien roept mensen die een kamer overhebben dan ook op om mensen een dak boven het hoofd te bieden. "Waarom zou je het niet doen? Als je er hart voor hebt, dan moet je het doen. Het zijn ook gewoon mensen en zij verdienen een plek", zegt ze.

Structurele oplossing

Harro Koeleman van daklozenopvang De Cocon staat positief tegenover het plan van GroenLinks, maar denkt niet dat het genoeg is. "Het is geen oplossing voor het grote probleem. Het is een tijdelijke oplossing en uiteindelijk wil je gewoon een structurele oplossing", aldus Koeleman. "Zorg ervoor dat mensen niet zo snel op straat belanden en zorg voor voldoende woonruimte, zodat daklozen vanuit de opvang sneller naar een huis doorstromen."

Hij beaamt dat het druk is op de opvang. "Het is altijd druk geweest. We zitten altijd vol, of bijna vol. Maar sinds een aantal jaar zijn wij verplicht om iedereen op te nemen en daarom worden al die daklozen nu meer zichtbaar."

Economische daklozen

Wel ziet de opvang meer economische daklozen dan eerst. "Bij ons zitten zij samen met andere daklozen en dat gaat wonderbaarlijk goed. Daar zitten mensen uit 't Gooi tussen die voorheen rijk waren en die zien hier dat het niet om geld draait."

Koeleman vindt dat geen probleem. "Ik heb niet het idee dat ik door economische daklozen minder tijd kan besteden aan daklozen die zorg nodig hebben. Maar de opvang is duur en dat wil je toch liever besteden aan mensen die zorg echt nodig hebben, zoals verslaafden."

Lees meer over
GroenLinksDaklozenEditie NL Link in bio