Onderzoek

Biseksuele vrouwen vaker slachtoffer van seksueel geweld

Door EditieNL··Aangepast:
© iStockBiseksuele vrouwen vaker slachtoffer van seksueel geweld
RTL

Lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen krijgen vaker te maken met seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag dan heteroseksuele personen. De verschillen vallen vooral op onder biseksuele vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van kenniscentrum Rutgers.

Voor het onderzoek analyseerde Rutgers data uit het rapport Seksuele Gezondheid in Nederland in 2017. Er werd gekeken naar de seksuele gezondheid van mannen en vrouwen die zich aangetrokken voelen tot en/of seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht.

Nog nooit eerder werd er door Rutgers zo gedetailleerd naar deze groep gekeken. Zo bleek dat biseksuele vrouwen verreweg de meeste ervaring hebben met seksueel geweld. Een derde tot de helft van de hen is hier weleens mee in aanraking gekomen. Bij heteroseksuele vrouwen is dat 21 procent en lesbische vrouwen 27 procent.

Vooroordelen

"Biseksuele vrouwen zijn seksueel actiever en hebben meer sekspartners dan hetero's", geeft onderzoeker Hanneke van de Graaf als mogelijke verklaring. "Daar is niks mis mee, maar het vergroot ook de kans dat je iemand tegenkomt die over je grenzen heengaat."

Rapport: Seksueel geweld treft helft van de meisjes, aanpak overheid schiet tekort
Lees ook

Rapport: Seksueel geweld treft helft van de meisjes, aanpak overheid schiet tekort

Ook spelen vooroordelen over biseksuele vrouwen volgens haar mee. "Zoals dat deze vrouwen grenzelozer zouden zijn, wat voor sommige plegers aanleiding geeft om over die grenzen heen te gaan."

Meer voorbeelden

De Graaf denkt dat er meer aandacht moet komen voor deze groep, om er zo achter te komen welke factoren een rol spelen. "Het wegnemen van vooroordelen zou wel kunnen helpen, en er moeten meer voorbeelden zijn. Die zijn er weinig, het is vaak verborgen."

Samenwerking met zorgprofessionals is volgens het kenniscentrum heel belangrijk. "Ook moet er een meer open blik in de zorg zijn. Dat de huisarts er niet vanuit gaat dat iemand automatisch een partner van het andere geslacht heeft."

Lees meer over
RutgersBiseksualiteitSeksueel misbruikSeksuele intimidatie