Bos wordt vuilstort

Wéér een bankstel: boswachter is afvaldump in natuur zat

Door Editie NL··Aangepast:
© Lennard JasperWéér een bankstel: boswachter is afvaldump in natuur zat
RTL

Boswachter Lennard Jasper is het meer dan zat. Hij komt in het bos aan de lopende band afval tegen. "Het lijkt steeds gewoner te worden dat mensen hun troep in de natuur dumpen." Hoe kunnen we het probleem oplossen?

Zijn het geen autobanden of vuilniszakken, dan is het wel een droger of zelfs een complete keuken die Jasper in het bos vindt. Afgelopen weekend trof hij een bankstel aan. Hij plaatste er een tweet over.

Bankstel verloren

"Vandaag is iemand zijn of haar bankstel met bijpassende kussens verloren in het Speulderbos", schreef de boswachter van Staatsbosbeheer, in de hoop erachter te komen wie de dader is.

Egel gewond geraakt door plastic afval: 'Weer een slachtoffer'
Lees ook

Egel gewond geraakt door plastic afval: 'Weer een slachtoffer'

Afvaldumping is volgens Jasper een groot probleem. "Er is een zekere verloedering gaande. Het lijkt steeds gewoner te worden dat afval in de breedste zin van het woord op natuurterreinen wordt gedumpt. Het gebeurt bijna wekelijks", vertelt hij aan Editie NL.

Onopvallend

Voor de afvaldumpers heeft Jasper geen goed woord over. "Het zijn mensen die de normen en waarden niet zo hoog hebben zitten. Ze denken: het wordt toch wel opgeruimd. Op en rond de Veluwe zijn steeds meer inwoners en toeristen, en die maken gebruik van de natuur om onopvallend hun troep kwijt te raken."

Goedkoper

Afval dumpen in het bos is voor veel mensen een goedkopere optie dan naar het grofvuil brengen, omdat dat laatste in een groot deel van de gemeenten geld kost. Zo ben je in het Veluwse Ermelo per honderd kilo afval 17,50 euro lichter. Als je je grofvuil thuis wilt laten ophalen, kost het je 51,18 per kubieke meter.

Jasper denkt dat daar de oorsprong van het probleem ligt. "Op de Veluwe moet je vaak betalen bij gemeenten. Vaak willen mensen dat niet, maar moeten ze toch van hun troep af. Dan doen ze dat op een plek waar ze niet gezien worden: in het bos."

Bewustzijn vergroten

Volgens de boswachter wordt het tijd om het bewustzijn van de mensen te vergroten. "We raken te veel verwijderd van onze basis, de natuur. Mensen moeten weer leren begrijpen dat de natuur belangrijk is en dat we er zuinig op moeten zijn."

Ook extra toezicht kan helpen. "Daar schort het momenteel soms aan, waardoor de pakkans is niet altijd groot is. Daarnaast moeten we misschien eens goed naar het huidige afvalbeleid kijken. Hoe kunnen we voorkomen dat de natuur de dupe wordt?"

Proef in Arnhem

De gemeente Arnhem doet momenteel een proef waarbij grofvuil gratis wordt opgehaald. "We willen naar een ander betaalsysteem", laat de gemeente weten aan Editie NL. "Er bestaan goede methodes om grofvuil op te laten halen. Het is nu al een paar keer per jaar gratis mogelijk. Toch vinden we nog steeds gedumpte bankstellen."

Lees meer over
StaatsbosbeheerAfvalVeluwe