Niet zonder risico

Ritalin om beter te studeren: 'Het is normaal geworden'

Door EditieNL··Aangepast:
© iStockRitalin om beter te studeren: 'Het is normaal geworden'
RTL

Studenten grijpen massaal naar de ritalin, een medicijn dat bedoeld is voor mensen met ADHD. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam. Ze zouden het gebruiken om zich beter te kunnen concentreren tijdens het studeren. Kan dat kwaad?

Af en toe een pilletje ritalin, ook de 23-jarige Patrick* gebruikt het om de tentamenweken van zijn studie rechten door te komen. "Het is begonnen op de middelbare school, toen heb ik het weleens gedaan. En ook op de universiteit gebruik ik het af en toe", vertelt hij aan EditieNL.

Hij gebruikt het vooral in drukke weken, om het studeren voor tentamens makkelijker te maken. "Je hebt rustige momenten waarin je gewoon de stof volgt en dan heb je opeens een week vol tentamens en ga je blokken. Als je tien uur per dag met focus dingen probeert te leren, dan gaat je aandacht weg op de tweede of derde dag. Dat houd je niet vol."

Beter studeren door een pilletje? 'Kwakzalverij'
Lees ook

Beter studeren door een pilletje? 'Kwakzalverij'

Via via

En dus biedt het ADHD-medicijn Patrick een uitkomst. "Je kunt makkelijk geconcentreerd blijven. Je aandacht wordt beter. En je vindt het ook minder erg om te studeren", vertelt hij. Bang voor eventuele gezondheidsrisico's is hij niet: "Als je het niet iedere dag doet... Het is misschien niet zo gezond, maar het is ook fijn als ik een beter tentamen maak. Dus wat weegt zwaarder? Ik doe het misschien vier keer per jaar."

Patrick zegt makkelijk aan het middel te kunnen komen. "Maar het is niet zo dat mensen dealen. Het gaat veel via via. Ik heb een brede vriendenkring, ken mensen met ADHD, dus dan is het niet moeilijk."

Prestatiedruk

Dat Patrick zeker niet de enige student is die ritalin gebruikt, ziet ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). "Het is best normaal geworden", vertelt vice-voorzitter Monty Aal. "Tijdens mijn studie zag ik ook dat veel studenten dat soort prestatieverhogende middelen gebruikten. Ik denk dat de meeste studenten er verantwoordelijk mee omgaan, ze doen het vooral in tentamentijd."

Aal denkt de toename van het gebruik ook wel te kunnen verklaren. "Er ligt een enorme financiële druk op het behalen van tentamens. Wie een tentamen niet haalt in juni, moet bijvoorbeeld een jaar extra collegegeld betalen om het na de zomer te herkansen. De druk om snel resultaten te bereiken is enorm en die zorgt ervoor dat studenten naar dit soort middelen grijpen. "

Bijwerkingen

Volgens dokter Peter Vonk van het Bureau Studentenartsen zijn er veel factoren waarom studenten naar ritalin te grijpen. "Niet kunnen concentreren is echt een groot probleem onder studenten. Twintig tot dertig procent ervaart het", zegt hij tegen EditieNL. "Maar ook financiële druk, maatschappelijke druk, geen loser willen zijn..." Allemaal redenen waarom studenten een extra handje hulp willen om goede resultaten te halen.

Dat is volgens Vonk niet zonder risico. "Door onderzoekers wordt er verschillend over gedacht of je bij een concentratiestoornis medicatie moet gebruiken. Het doet wat met je brein, en je hersenen zijn tot 23 jaar nog in ontwikkeling. Het kan bijwerkingen ook bijwerkingen hebben, je creativiteit doodslaan, angstiger of opgefokt worden, of een deel van je emotie weg."

* Patrick is een gefingeerde naam. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.

Lees meer over
Universiteit van AmsterdamADHDRitalinStudenten