Jeroen en Claire maken podcast over eigen worsteling met psychische stoornissen
Het was liefde op het eerste gezicht tussen Claire de Groot (20) en Jeroen Sturing (24) uit Bussum. Omdat Claire worstelt met psychische stoornissen die haar leven niet altijd makkelijker maken is het stel een podcast begonnen over het onderwerp. "We willen het bespreekbaar maken."
Jeroen en Claire leren elkaar in juni vorig jaar kennen via een datingapp. "Binnen een uur zat ik bij haar op de bank en ik ben nooit meer weggegaan", vertelt Jeroen aan EditieNL.
Claire is vanaf het begin open tegen Jeroen over haar stoornissen. Ze heeft een dwangstoornis, persoonlijkheidsstoornis, een depressie en is genezen van anorexia.
Machteloosheid
En dat is ook voor Jeroen niet altijd makkelijk, ontdekt hij als de depressie van Claire erger wordt. "Depressie is iets waarvan je je weinig kunt voorstellen, als je het niet kent", vertelt hij.
"Je bent hulpeloos. Je probeert te kijken waar je kan helpen, maar hebt vooral een sterk gevoel van machteloosheid."
'Stoorzender'
Jeroen is student journalistiek en komt zo op het idee om een podcast over het onderwerp te maken. "Ik dacht: haar verhaal is zo uniek, dat moet verteld worden. We hebben ook altijd goed met elkaar kunnen praten, dus daarom maken we de podcast nu samen."
In hun podcast 'Stoorzender' duiken ze daarom in de wereld van mentale stoornissen en hoe daarmee te leven valt, voor zowel de patiënt als de omgeving. Ze spreken ook met ervaringsdeskundigen of professionals. "We praten bijvoorbeeld met Koos Neuvel, zijn dochter is overleden aan anorexia. Claire bewandelde een soortgelijke weg, maar overleefde wel", vertelt Jeroen.
Onbegrip
De podcast helpt Jeroen zelf ook: "Het zorgt er ook voor dat ik meer heb geleerd. Het helpt ook met hoe ik met haar omga." Ook mensen in hun omgeving begrijpen het beter door de podcast. "Mijn vrienden hadden het wel door, maar konden het toch niet helemaal begrijpen. Het werd ze veel duidelijker toen ze de podcast luisterden."
Maar het belangrijkste is voor Jeroen misschien wel dat ze het onderwerp mentale stoornissen bespreekbaar maken. "Alleen als je het bespreekbaar maakt, kun je er iets aandoen", zegt hij.
De podcast is op verschillende platformen te beluisteren, via deze website.