Een drive-through condoleance: 'Toch een waardig afscheid'
Door de coronacrisis mogen er nog maar maximaal dertig mensen aanwezig zijn bij een uitvaart. Uitvaartverzorgers doen er daarom alles aan om ondanks alles voor een mooi afscheid te zorgen. Zoals een drive-through condoleance, waar nabestaanden vanuit de auto hun laatste eer kunnen bewijzen.
Bij Dunweg Uitvaartzorg bieden ze de drive-through sinds vrijdag aan. "Een van mijn collega's kende het fenomeen uit de Verenigde Staten. Daar is een drive-through heel gebruikelijk", zegt eigenaar Alexander van der Pijl tegen Editie NL.
Nabestaanden die meer familie, vrienden en kennissen een gelegenheid willen bieden om afscheid te nemen, kunnen van de drive-trough gebruiken. De familie kan mensen uitnodigen om op een bepaald tijdstip langs het uitvaartcentrum te rijden.
Livestrams en erehagen
Volgens Heidi van Haastert, directeur van de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU), wordt er op dit moment van alles bedacht. "Laatst was er een uitvaart van een vrouw wiens dochter niet bij de uitvaart kon zijn, omdat ze besmet was met het coronavirus. Daarom werd besloten dat alleen kleinkinderen bij de uitvaart aanwezig mochten zijn."
Bij Dunweg introduceerden ze eerder al het online condoleren. "Daar wordt al veel gebruik van gemaakt", zegt Van der Pijl. "En mensen komen met eigen ideeën, zoals een livestream of een erehaag langs de route."
Coffee-to-go
Als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus is er sowieso veel veranderd in de uitvaartwereld. "Vaak als iemand overlijdt, willen mensen geld nalaten in plaats van bloemen. Dan zetten wij collectebussen neer. Nu doen we dat online."
"Je bent met elkaar aan het bedenken hoe je toch een mooie uitvaart kan geven, want je loopt tegen beperkingen aan." Een collega van Van der Pijl kwam zelfs met het idee om coffee-to-go mee te geven.
Mondkapjes en handschoenen
De branchevereniging vindt dit mooie initiatieven, maar trekt ook aan de bel. "Uitvaartondernemers hebben op dit moment te weinig persoonlijke beschermingsmiddelen om hun taak veilig uit te kunnen voeren. Volgens de overheid zijn we geen risicogroep, maar stel je voor dat uitvaartondernemers ziek worden? Dat kan juist nu niet."
Van Haastert doet daarom de dringende oproep voor mondkapjes en handschoenen. "We moeten mee in de levering, maar er is schaarste. We hebben deze middelen echt nodig."