De tijd tikt

Britt zit vast in Australië, maar wil naar uitvaart van opa die aan corona stierf

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Britt zit vast in Australië, maar wil naar uitvaart van opa die aan corona stierf
RTL

De koffers zijn al dagenlang gepakt, Britt en Isabelle staan klaar om zo snel mogelijk van Australië naar Nederland terug te vliegen. Maar tot nu toe neemt niemand ze mee. "Ons reisbureau kan niets meer voor ons doen, vanuit Buitenlandse Zaken blijft het stil, we weten het nu zelf ook niet meer." En dat terwijl elke minuut telt, want woensdag wil Britt afscheid kunnen nemen van haar opa die is overleden aan het coronavirus.

Britt (25) en Isabelle (24) uit Eindhoven begonnen begin februari aan een nieuw avontuur: samen de wereld rond. Ze begonnen in Nieuw-Zeeland, gingen daarna door naar Australië, zouden volgende maand in Maleisië aankomen en vanaf Bali eind mei weer terugvliegen.

Zoektocht naar een ticket

Maar de terugvlucht werd een paar weken geleden al geannuleerd vanwege het coronavirus. "Vanaf dat moment hebben we contact opgenomen met ons reisbureau. We besloten om de reis naar Maleisië zelf te annuleren en een vlucht naar Nederland te zoeken." 

Isabelle en Britt op hun wereldreis.
Isabelle en Britt op hun wereldreis.

Het advies dat ze daarover kregen, was simpel: gewoon afwachten, het reisbureau zou dit gaan regelen. "Maar toen belden ze vorige week om te zeggen dat het niet lukte, we moesten het zelf maar gaan proberen." Na een lange zoektocht wisten Britt en Isabelle een ticket in handen te krijgen van 4300 euro, de reis naar Nederland zou 52 uur duren. "Maar tien minuten nadat we hadden geboekt, kregen we te horen dat de luchthaven van onze tussenstop was gesloten. Dus ook dat ging niet meer door."

'Afwachten is voor ons niet te doen'

De laatste hoop is het platform Bijzondere Bijstand Buitenland, dat het ministerie van Buitenlandse Zaken vorig week heeft opgericht om Nederlanders te helpen die vastzitten in het buitenland. "We hebben ons daar direct gemeld, maar tot nu toe hebben we nog geen reactie gekregen. We moeten afwachten, maar dat is voor ons niet te doen."

Tijd om te wachten heeft Britt alleen niet. Haar opa is gisterenochtend overleden aan het coronavirus. "En dat terwijl mijn oma, met wie hij ruim zestig jaar getrouwd was, op 9 maart is overleden. Vermoedelijk is opa op haar uitvaart besmet geraakt." 

'Ik wil afscheid nemen van opa'

Britt en Isabelle hopen dat Nederland zo snel mogelijk een repatriëringsvlucht zal uitvoeren. Britt: "En dan het liefst vandaag nog. Bij de uitvaart van oma kon ik al niet aanwezig zijn, het gaat echt door merg en been als ik ook geen afscheid kan nemen van opa. Ik moet eerlijk zeggen dat we nu echt in de overlevingsstand terecht zijn gekomen. We moeten hier gewoon weg, dan storten we thuis wel in."

19.000 Nederlanders willen naar huis

Wereldwijd hebben zich 19.000 Nederlanders gemeld bij het ministerie van Buitenlandse Zaken met de vraag of ze opgehaald kunnen worden. Dat deden ze via het platform Bijzonder Bijstand Buitenland, dat vanwege het coronavirus is opgericht. Het platform is alleen voor reizigers die niet in staat zijn om zelf hun terugkeer te regelen, niet voor Nederlanders die in het buitenland wonen. Het ministerie benadrukt dat reizigers eerst moeten kijken of er commerciële vluchten beschikbaar zijn.

De meeste Nederlanders zitten vast in Nieuw-Zeeland, Marokko, Australië en Indonesië. Er staan tot dusver tien tot vijftien repatriëringsvluchten in de planning, laat het ministerie weten. Daarbij gaat het om de landen Indonesië, Kaapverdië, Portugal, Suriname, Turkije, Costa Rica en Panama.

Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars, zei eerder tegen RTL Nieuws dat het terughalen van alle Nederlanders een 'megaoperatie' wordt. "We moeten beseffen dat dit een megaoperatie wordt in een moeilijke tijd. Daarbij doen wij ook een beroep op de Nederlanders zelf en verwachten wij dat die verantwoordelijkheid nemen in hun eigen reis, onderdak, alternatieve reisprogramma en transport."

Lees meer over
Ministerie van Buitenlandse ZakenVakantieCoronavirusCovid-19Australië