Vleermuis: onschuldig slachtoffer of terechte paria?
In de zoektocht naar de bron van het coronavirus worden vleermuizen genoemd als mogelijke link tussen mens en dier. En dat is niet goed voor het imago van het beestje. Het gaat zelfs zo ver dat vleermuizenkasten worden vernield. Maar is dat wel terecht, moeten we bang zijn voor dit beestje?
"Er is geen enkele reden om vijandig tegenover de vleermuis te staan", zegt hoogleraar virologie Wim van der Poel van Wageningen University & Research tegen EditieNL. "Er zijn meer dan duizend soorten binnen de orde van de vleermuizen, die wij allemaal kortweg als vleermuis kunnen beschouwen. En elke soort heeft meerdere virussen. Dus dan lijkt het alsof alle vleermuizen heel veel virussen met zich meedragen."
We moeten de soort volgens hem vergelijken met knaagdieren. Cavia's en konijnen worden ook niet op een hoop gegooid dus dat zouden we met vleermuizen ook niet moeten doen.
Vleermuizen in Nederland dragen verschillende virussen met zich mee, waaronder lyssavirus (vleermuisrabiës) en enkele soorten dragen ook corona-virussen. "Ze dragen niet het type coronavirus met zich mee waarmee mensen nu besmet raken." Geen reden tot zorg dus. Al is het altijd goed om de beestjes gewoon met rust te laten. "Vleermuizen hebben een ander immuunsysteem dan andere landzoogdieren. Daarom kunnen ze virussen met zich meedragen zonder er zelf ziek van te worden."
Met rust laten
In het verleden hebben vleermuizen al vaker ziektes overgedragen op de mens, bekende voorbeelden daarvan zijn ebola in Centraal Afrika en rabiës in Europa. Toch is de kans dat wij in Nederland besmet raken door een vleermuis heel klein omdat we een gezonde afstand tot de beestjes bewaren. "In Nederland verhandelen we ze niet, en brengen we ze niet bij elkaar op markten. Het is gewoon belangrijk om ze met rust te laten."
Van der Poel adviseert dan ook om de beestjes niet aan te raken. "Als je een vleermuis op de grond ziet liggen, raap hem dan niet op. Hij kan je dan uit zelfverdediging bijten. Zolang je ze met rust laat is er niets aan de hand."
Vooroordeel
Dat beaamt ook Erik Korsten van de Zoogdiervereniging. Ook hij krijgt de laatste tijd meer vragen over vleermuizen. "Afhankelijk van wat mensen lezen of oppikken willen ze weten of onze vleermuizen ook ziektes meedragen. Maar de meeste mensen weten niet dat er ontzettend veel soorten vleermuizen zijn."
Ook Korsten benadrukt dat we niet alle soorten vleermuizen over een kam moeten scheren. "Het is een vooroordeel dat ze gevaarlijk zijn, en als je er normaal mee omgaat en ze met rust, laat hoeven we echt niet bang voor ze te zijn."