Coronavirus zorgt voor nepnieuws: van vleermuizensoep tot Amerika als schuldige
Het coronavirus blijkt een vruchtbare bron voor de verspreiding van nepnieuws. Zo wordt het eten van vleermuissoep genoemd als oorzaak van het virus. Volgens mediawetenschapper Peter Burger proberen mensen grip te krijgen op wat er aan de hand is.
Het coronavirus zorgt voor een hoop onzekerheid en vragen, stelt Burger. Het is daarom volgens hem niet gek dat er zoveel nepnieuws circuleert op het internet. "Het is een manier om te begrijpen wat er aan de hand is", zegt Burger tegen RTL Nieuws.
Chinese markt
Zo gaat een filmpje rond op het internet dat een Chinese markt de oorsprong is van het virus. Het filmpje werd miljoenen keren bekeken, terwijl het in werkelijkheid gaat om een markt in Indonesië.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Volgens Burger ligt er een diepere laag onder het nepnieuws dat wordt gedeeld. "Het wantrouwen in de Chinese overheid komt bijvoorbeeld tot uiting in het gerucht dat het virus bewust is gekweekt in een lab door de Chinese overheid", zegt Burger. Ook Amerika wordt vaak als schuldige voor het virus aangewezen.
Seks met dieren
De geruchten en samenzweringstheorieën gaan terug tot de tijd van de SARS en ebola, zegt de mediawetenschapper. "Je ziet dat een aantal elementen steeds terugkomen. Dieren komen vaak terug. Bij de opkomst van aids ging het gerucht dat het virus was ontstaan doordat mensen seks hadden met dieren."
Bij de verspreiding van het coronavirus wordt het eten van dieren genoemd als oorzaak. "De achterliggende gedachte hierachter is het vooroordeel dat Chinezen vaak gekke dieren eten. Op sociale media worden waarschuwingen gedeeld dat het eten van vleermuizensoep het virus zou overdragen", zegt Burger. Volgens hem komen stereotyperingen vaak terug in deze berichten.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Volgens Burger hebben mensen verschillende motieven voor het verspreiden van nepnieuws. Soms hebben de verspreiders goede bedoelingen en willen ze anderen waarschuwen. Zo worden er ook massaal tips gedeeld die zogenaamd de verspreiding van het virus zouden tegenhouden, meldt BBC.
Pittig eten vermijden
Een bericht waarin werd geadviseerd om 'pittig eten te vermijden', 'de keel droog te houden' en 'veel vitamine C' te eten werd tienduizenden keren gedeeld.
Toch is de verspreiding van complottheorieën en nepnieuws niet geheel nutteloos, denkt Burger. "Het laat zien waar mensen onzeker over zijn of graag meer informatie over zouden willen. Dat is zowel voor journalisten als medici handig om te weten."