Voedselboxen met lokale producten in trek
Kaas van de lokale kaasboer, brood van de bakker om de hoek en worst van de slager in de straat. En dat allemaal in een pakket. De lokale voedselboxen schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond.
Elke week worden er 135 'boerboxen' vol Veluwse producten geleverd. De producten voor de voedselboxen worden geleverd door lokale boeren uit de Veluwe. In de grote variant van de box zitten ruim twintig producten.
Een boerderij is omgetoverd tot distributiecentrum. "Daar brengen de boeren de producten en worden de boxen samengesteld", vertelt initiatiefnemer Pleuni Timmermans van Uit Veluwe.
Boeren helpen
Het initiatief levert financieel nog niet zoveel op en is echt opgezet om de boeren te helpen. "Het is allemaal vrijwillig, al het geld gaat naar de boeren en de transportkosten. We willen eerst zorgen dat boeren een afzetmarkt hebben, zodat zij het hoofd boven water kunnen houden. Sommige boeren zijn tachtig procent van de omzet verloren omdat de horeca dicht is."
De boeren zijn volgens Pleuni ontzettend blij met de boxen. "Dit is een nieuwe afzetmarkt voor ze. Een kans om consumenten kennis te laten maken met hun producten. We hopen dat mensen ook na de coronacrisis lokale producten blijven kopen."
Ruim 200 initiatieven
Er komen steeds meer van dit soort lokale initiatieven. Op de website van Support Your Locals staan er inmiddels ruim 200 . Samuel Levie begon het platform toen hij als worstenmaker zijn eigen afzetmarkt kwijtraakte. "Ik moest dus een ander kanaal bedenken om consumenten te bereiken. Zo kwam het idee om een box te verzamelen", vertelt Levie aan EditieNL.
Dat idee sloeg aan en het platform groeide snel. Op de site kun je nu per provincie zoeken wat voor boxen er in jouw regio beschikbaar zijn. "Vijftig daarvan zijn echt nieuw, de overige initiatieven leverden al lokale producten."
Wisselende producten
Hoe gaat zo'n initiatief te werk? De voedselboxen van bijvoorbeeld Support Your Locals Amsterdam worden ingepakt in een distributiecentrum. Bart is daar verantwoordelijk voor de logistiek. "Dagelijks krijgen we verse producten binnen van lokale boeren. We pakken op onze locatie de boxen in."
Niet elke box is hetzelfde. "Het verschilt wat erin zit, elke dag en elke box is anders omdat het geleverde fruit en groente wisselt. Maar de basis is hetzelfde. Donderdag leveren we een speciale ramadanbox, daarvan gaan er 120 de deur uit. En vrijdag en zaterdag leveren we een Oranjebox, met oranje producten."
Veel vraag naar lokale producten
De vraag naar lokale producten is dus heel groot. Dat heeft volgens Samuel Levie meerdere redenen. "In supermarkten werd gehamsterd. Mensen zijn toen verder gaan kijken. Ook is er een gevoel van solidariteit, mensen willen voor elkaar zorgen en willen dat de kaasboer de crisis ook overleeft." Een oproep om lokale ondernemers te steunen leverde dan ook veel op.
Wat ook meespeelt, is dat we geld overhouden nu de horeca dicht is. "Je gaat je thuis meer verwennen nu je niet naar een restaurant kan, en hebt meer oog voor kwaliteit."