'Persconferentie Rutte te moeilijk voor laaggeletterden'
Pandemie, reguliere zorg en anderhalvemetereconomie: tijdens de persconferentie van premier Rutte kwamen afgelopen dinsdag veel woorden voorbij waar laaggeletterden moeite mee hebben. Om deze groep tegemoet te komen heeft de Stichting Lezen en Schrijven een hertaling gemaakt.
Nederland telt 2,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. De persconferentie van premier Rutte over de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus bevatte voor hen te veel informatie en te ingewikkelde taal, meldt Stichting Lezen en Schrijven.
"Wij spreken iedere dag met laaggeletterden en merken dat veel van hen moeite hebben met de berichtgeving tijdens de coronacrisis", vertelt woordvoerder Jan-Willem Heijkoop van Stichting Lezen en Schrijven aan EditieNL.
Moeilijke woorden
"Nieuwe woorden die deze crisis zijn ontstaan kunnen problemen opleveren, al helemaal als ze Engels zijn, zoals Outbreak Management Team en intelligente lockdown. Maar ook gangbare woorden als viroloog en pandemie kunnen ingewikkeld zijn", vertelt Heijkoop.
Het begon al met de eerste zin die Rutte uitsprak: "Zoals eerder aangekondigd, heeft de ministeriële Commissie Crisisbeheersing zich vandaag gebogen over de vraag of een versoepeling mogelijk is van de intelligente lockdown van ons land."
Tangconstructie
Die zin is volgens de stichting niet alleen te lang en te ingewikkeld, maar bevat ook nog eens een tangconstructie. Daarnaast wisselt hij te snel van het ene naar het andere onderwerp.
Volgens de stichting had de premier de zin beter als volgt kunnen opbouwen: "Vandaag heeft de regering overlegd of de coronaregels gaan veranderen. En of de regels minder streng worden."
Extra hulp
Stichting Lezen en Schrijven raadt de rijksoverheid aan om extra te letten op zinsconstructies en woordkeuze. "Ook kan het helpen om tijdens de persconferentie een gratis informatienummer in beeld te plaatsen dat mensen kunnen bellen voor toelichting", zegt Heijkoop.
"Natuurlijk is het moeilijk om de boodschap voor 17 miljoen mensen begrijpelijk te maken", gaat hij verder. "Maar je kunt wel grote groepen mensen bijstaan door extra hulp te bieden. Juist nu kan dat van levensbelang zijn."
Hertaling
Om laaggeletterden tegemoet te komen heeft de Stichting Lezen en Schrijven de taal van de persconferentie vereenvoudigd en een hertaling op haar website gezet. "Wij kiezen er bewust voor om minder informatie te geven en het belangrijkste uit te leggen", aldus de woordvoerder. Ook staan er animatiefilmpjes op de site die de overheidsmaatregelen verduidelijken.
Coronabegrippen op een rijtje
- Contactberoepen: Beroepen waarbij je dichtbij andere mensen moet komen. Bijvoorbeeld kappers en masseurs.
- Crisisbeheersing: De regels van de overheid tegen de crisis.
- Incubatietijd: Als je het virus krijgt heb je niet meteen klachten. Dat kan 2 weken duren. Dan word je pas ziek.
- Influenza: Griep
- Intelligente lockdown: Zoveel mogelijk binnen blijven. Alleen naar buiten als dat echt nodig is, bijvoorbeeld om boodschappen te doen of om de hond uit te laten.
- Pandemie: Bij een pandemie is een ziekte in veel landen tegelijk. Veel mensen worden dan ziek. Mensen geven de ziekte aan elkaar door. Dat doen ze niet expres.
- Publieke gezondheid: De gezondheid van alle mensen in Nederland.
- Quarantaine: Je moet binnen blijven om anderen niet te besmetten. Er mag niemand bij je op bezoek komen. Dit kan thuis zijn of in het ziekenhuis.
- Viroloog: Een specialist of onderzoeker die veel weet over virussen.