Koopzegels sparen een slimme investering? 'Meer rente dan op de bank'
Na 65 jaar stopt Albert Heijn met het fysiek sparen van koopzegels. Vanaf 1 juni kunnen klanten de zegels sparen in de app van de supermarkt. Maar is het eigenlijk financieel gezien slim om de zegeltjes te verzamelen?
Klanten met een persoonlijke bonuskaart kunnen de koopzegels vanaf maandag digitaal sparen. "Geen losse zegels meer in je portemonnee en geen spaarboekjes die kwijt kunnen raken. Digitaal sparen is niet alleen gemakkelijk, het bespaart ook papier en is daarmee milieuvriendelijker", laat de supermarkt weten.
De zegels van 10 cent worden na aankoop automatisch bijgeschreven in de app, waarin klanten een overzicht vinden van de gespaarde zegels. Bij een vol digitaal boekje ontvangen klanten het ingelegde bedrag plus 6 procent rente.
Zo werken koopzegels:
- Bij elke euro die klanten besteden bij Albert Heijn kunnen ze een koopzegel kopen ter waarde van 10 cent.
- Bij een vol boekje met 490 zegels (49 euro) ontvangen klanten 52 euro. Dat is 3 euro winst en dus 6 procent rente.
Klanten die nog een incompleet zegelboekje hebben, kunnen dit tot en met 31 december 2020 vol maken. "Het risico dat je je boekje kwijtraakt, verdwijnt helemaal. En het scheelt veel plakwerk, dus ik kan me voorstellen dat meer mensen nu gaan sparen", zegt Sam Trompert van RTLZ.
Loyaliteitsprogramma
Maar zijn koopzegels ook daadwerkelijk een goede investering? "Zes procent rente is echt heel veel. De spaarrente bij banken nadert nu de nul procent. Maar mensen moeten zich wel realiseren dat dit spaarprogramma een loyaliteitsprogramma van de Albert Heijn blijft. Je wordt aangemoedigd voortaan al je boodschappen bij Albert Heijn te doen."
Jaarlijks is een gezin met twee kinderen gemiddeld 5570 euro kwijt aan voedsel. Daarvoor heb je 11 volle spaarkaarten en dus 33 euro winst. "Bij een bank is dat een stuk minder."