NUffTESTEN

Gratis hiv-testen voor mensen binnen de risicogroep: 'Ideale moment door corona'

Door Editie NL··Aangepast:
© Editie NLGratis hiv-testen voor mensen binnen de risicogroep: 'Ideale moment door corona'
RTL

Aidsfonds-Soa Aids Nederland vermoedt dat het aantal soa en hiv-besmettingen de afgelopen tijd flink is afgenomen. Om de afname een duwtje in de rug te geven, kunnen mensen binnen de risicogroep zich vanaf vandaag gratis testen.

Vanwege de coronamaatregelen hebben mensen de afgelopen tijd vermoedelijk minder seks gehad. Dat betekent ook minder risico's op de verspreiding van hiv. Dat maakt dit het ideale moment om de infecties aanzienlijk te verminderen en hopelijk zelfs tot nul te brengen, aldus het Aidsfonds.

Gratis thuistest

De actie NUffTESTEN moet die afname gaan realiseren. Vanaf vandaag kunnen mensen binnen de risicogroep – homoseksuele, biseksuele en transgender personen – gratis een test bestellen via nufftesten.nl.

Einde aids-epidemie binnen bereik dankzij hiv-remmers
Lees ook

Einde aids-epidemie binnen bereik dankzij hiv-remmers

Vervolgens krijgen mensen de test thuisgestuurd. "Met een vingerprik neem je bloed af. Dat stuur je naar het lab. Als de uitslag positief is, meld je je bij je arts of ziekenhuis", zegt persvoorlichter Anne Nijsters van Soa Aids Nederland tegen Editie NL.

De NUffTEST is vanaf vandaag verkrijgbaar© Editie NL
De NUffTEST is vanaf vandaag verkrijgbaar

Afname

Het aantal hiv-infecties in Nederland daalt al jaren. Volgens cijfers van Soa Aids Nederland waren er 941 besmettingen in 2015. Drie jaar later, in 2018, was dat aantal gedaald tot 664. "De hiv-preventiepil PrEP draagt bij aan die afname", aldus Nijsters.

Toch gaat de daling te langzaam, vindt Soa Aids Nederland. "We hopen met de huidige unieke coronasituatie en de mogelijkheid om een test online te bestellen, een flinke knik te veroorzaken in de dalende lijn", zegt Nijsters.

Acute fase

Onderzoek laat zien dat 70% van de hiv-overdracht onder hen plaatsvindt in de acute fase van een hiv-infectie. De eerste weken na infectie is er veel hiv in het lichaam, vaak als mensen zelf nog niet weten dat ze hiv hebben. Door de corona-lockdown met minder seks is het waarschijnlijk dat er minder hiv is overgedragen in de acute fase van een hiv-infectie.

Bing Thio, dermatoloog bij het Erasmus MC, vreest dat de daling van de verspreiding maar tijdelijk is. "Het nieuwe normaal is niet voor altijd. Als je vanaf vandaag weer met mensen het bed induikt, krijg je het weer", zegt hij tegen Editie NL.

Verdwijnen

Helemaal verdwijnen zal hiv volgens hem waarschijnlijk niet. Soa's verdwijnen nooit definitief. "Je ziet weleens dat een bepaalde soa minder opduikt of even weg is. Dat was bijvoorbeeld het geval bij een vorm van chlamydia die je vooral anaal ziet. Maar later kwam de soa toch weer terug."

Lees meer over
Soa Aids NederlandAidsfondsAidsHIVVirusziekteSOA