Einde aids-epidemie binnen bereik dankzij hiv-remmers
Een baanbrekend onderzoek heeft aangetoond dat het aidsvirus volledig uit te bannen is met behulp van hiv-remmers. Mensen die onbeschermde seks hebben met een hiv-positieve partner die de medicijnen gebruikt, worden niet langer geïnfecteerd.
"Dit is zeker een doorbraak", zegt Godelieve de Bree, internist-infectioloog in het Amsterdam UMC. "Voor het eerst is in een grote studie aangetoond dat hiv-infectie goed te bestrijden is. Het staat nu onomstotelijk vast. En dat is wetenschappelijk een verstrekkende conclusie."
Het onderzoek is uitgevoerd onder bijna duizend (mannelijke) stellen in veertien Europese landen. Van de stellen was de één seropositief en de ander niet. Hoewel ze geen condooms gebruikten, werd het virus in de onderzochte periode niet eenmaal overgedragen op de 'hiv-vrije' partner.
Kans besmetting 'is nul'
"Voor iemand met een relatie is dat natuurlijk erg belangrijk", zegt aidsspecialist Sven Danner, hoogleraar aan de VUmc. "De kans dat je je partner besmet, is nu dus nul: deze medicatie zorgt ervoor dat het virus niet meer kan worden overgedragen door iemand die hiv onder de leden heeft en het medicijn gebruikt."
In theorie zou het ertoe kunnen leiden dat het hiv-virus uitsterft zoals dat eerder met bijvoorbeeld pokken is gebeurd. "Daarvoor moet wel iedereen met hiv zich laten behandelen", zegt Danner. Het probleem daarbij is dat veel mensen hiv-besmet zijn zonder dat ze het weten. Dat maakt geregeld testen des te belangrijker, zegt Danner.
Wereldwijde behandeling
Een grootschalige aanpak 'is zeker mogelijk', zegt zijn collega Godelieve de Bree. "In Nederland kost een behandeling tussen de 1000 en 1200 euro per maand, maar in Afrika bijvoorbeeld zijn de kosten veel lager. Dat maakt wereldwijde behandeling mogelijk, dus op de langere termijn ook het uitroeien van hiv en aids."
Het nieuwe onderzoek is gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.
Hiv en aids
Wereldwijd leven bijna 37 miljoen mensen die besmet zijn met hiv, meldt het Aidsfonds. Mede onder invloed van nieuwe medicijnen neemt het aantal hiv-infecties nu geleidelijk af. Die trend is wereldwijd zichtbaar.
In Nederland waren er in 2018 ruim 23.000 mensen met hiv/aids, van wie ongeveer 10 procent niet weet dat ze drager zijn van het virus. Elk jaar krijgen 'een kleine duizend mensen' te horen dat ze hiv-geïnfecteerd zijn. Jaarlijks sterven in Nederland nog steeds ruim 40 mensen aan de gevolgen van aids.