Bang voor straling

Actiecomité Herwijnen in strijd met Defensie om militaire radar

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLActiecomité Herwijnen in strijd met Defensie om militaire radar
RTL

Door een jarenlange strijd tussen inwoners van het Gelderse dorp Herwijnen en Defensie, was het dorp vandaag onderwerp in de Tweede Kamer. Defensie wil namelijk een militaire radar neerzetten om het luchtruim te bewaken. De bewoners vrezen echter dat de straling schadelijk kan zijn.

De radar kan vliegende objecten waarnemen, zelfs op honderden kilometers afstand. De bewoners van Herwijnen voelen daar helemaal niets voor. Ze zijn niet tegen de radar, maar willen niet dat die in het dorp komt.

"Onze belangrijkste zorg is dat er niet kan worden aangetoond dat het veilig is", zegt Ruben van der Horst van bewonerscomité Radar Nee. "We hebben terechte zorgen, want we hebben al een KNMI-radar hier en relatief veel ALS-patiënten. Volgens een onderzoek is het veilig, maar wij hebben dat bekeken en er komen juist zorgen bij."

'Geen gezondheidseffecten'

Defensie laat weten de zorgen van bewoners serieus te nemen en dat uit onafhankelijk onderzoek wel degelijk blijkt dat de radar geen gezondheidseffecten oplevert. "Defensie heeft Onderzoeksinstituut TNO opdracht gegeven om te kijken naar de gezondheidseffecten van radarstraling. En daaruit blijkt dat de normen niet worden overschreden. Als uit onderzoek zou blijken dat het niet veilig is, dan zou de radar er natuurlijk ook niet komen", aldus een woordvoerder.

Defensie zegt het belangrijk te vinden de bewoners zo goed mogelijk te blijven informeren. Daarom is ook een speciale website in het leven geroepen.

Staat wint kort geding: uitrol 5G-netwerk mag doorgaan
Lees ook

Staat wint kort geding: uitrol 5G-netwerk mag doorgaan

Precies uitrekenen

Het terrein in Herwijnen is volgens Defensie een goede locatie voor een radar. Zo'n radar stuurt signalen om te zoeken naar andere objecten. Als het signaal terugkaatst, weet je dus of er iets is. De militaire radar zou tot honderden kilometers kunnen zoeken.

"Er zijn veel radars in Nederland", vertelt Monique Beerlage van het Kennisplatform voor ElektroMagnetische Velden. "Navigatieradars van schepen of weerradars van het KNMI bijvoorbeeld. Hoe ver de stralen gaan, verschilt per soort. Hoe verder ervandaan, hoe meer de straling afneemt. Dat kun je heel precies uitrekenen." Dat is volgens Defensie in het onderzoek dus ook gebeurd, met het eindoordeel dat het veilig zou zijn. "Het is niet wetenschappelijk bewezen dat deze straling schadelijk kan zijn", concludeert Beerlage.

Lees meer over
DefensieHerwijnen