Staat wint kort geding: uitrol 5G-netwerk mag doorgaan
De uitrol van het 5G-netwerk in Nederland mag gewoon doorgaan, dat heeft de rechter bepaald in een kort geding. Stichting Stop5GNL wilde dat de rechter een stokje stak voor de aanleg van het 5G-netwerk, omdat er volgens hen geen goed onderzoek is gedaan naar de gezondheidsrisico's van straling door 5G. Daar gaat de rechter niet in mee.
Dat betekent dat de Staat door kan gaan met de veiling van 5G-frequenties en dus niet hoeft te wachten tot er meer wetenschappelijk onderzoek is gedaan, zegt de rechter.
Deskundig advies
De rechter onderbouwt zijn conclusie met drie punten. De Staat baseert zijn beleid op advies van veel deskundige partijen, controleert of de straling binnen de limieten blijft en grijpt in als de straling boven die limieten komt.
Daarnaast grijpt de Staat in als blijkt dat er wel gezondheidsrisico's zijn binnen de limieten die nu als veilig worden gezien.
"In zoverre is de bouw van het 5G-netwerk niet volstrekt onomkeerbaar", zei de rechter. En daarom besluit hij geen verbod te geven op de frequentieveiling en de uitrol van het 5G-netwerk.
'Niet te rechtvaardigen'
Stichting Stop5GNL spande het kort geding aan om de bouw van het 5G-netwerk in Nederland tegen te gaan. De stichting vindt dat de bouw van het netwerk 'niet te rechtvaardigen is', omdat er volgens hen te veel aanwijzingen zijn dat 5G-straling van zendmasten en antennes schadelijk is voor de gezondheid.
De stichting is vooral bang dat er veel meer antennes bijkomen en dat daardoor ook de straling flink toeneemt. Ze willen afdwingen dat de bouw van het netwerk pas verder mag gaan, als blijkt dat er geen reële gezondheidsrisico's zijn.
Stop5GNL vindt dat het uitrollen moet worden uitgesteld tot eind juli. Dan komt de Gezondheidsraad met een advies over 5G en gezondheid voor de Tweede Kamer.
5G: sneller mobiel internet
5G is de nieuwe generatie mobiel internet, de opvolger van het huidige 4G-netwerk. Daarmee kunnen we sneller mobiel internetten, met minder vertraging en kunnen meer apparaten worden aangesloten dan op 4G.
In juni worden de eerste frequenties geveild. Eind dit jaar moet Nederland een werkend 5G-netwerk hebben. Daar bouwen de telecomproviders al langere tijd aan.
Tegenstanders van de bouw van het 5G-netwerk demonstreren al ruim anderhalf jaar. In Den Haag, Amsterdam en op andere plekken werd al gedemonstreerd tegen 5G.
Straling onder de limieten
Het RIVM en het Agentschap Telecom brachten in januari een rapport naar buiten over de gezondheidsrisico's van het 5G-netwerk.
Daarin stellen zij voorzichtig dat het veilig is, de straling blijft namelijk onder de Europees geldende norm, maar dat er wel een vinger aan de pols moet worden gehouden. Meer onderzoek blijft volgens beide organisaties nodig.
Stop5GNL vindt dat de overheid 'zich verschuilt achter richtlijnen die geen bescherming bieden tegen schadelijke effecten'. De richtlijnen zijn volgens de stichting 'verouderd' en ze zouden geen rekening houden met effecten op middellange en lange termijn.
Daarover zei de rechter dat de limieten die zijn vastgesteld door ICNIRP, een instituut dat gespecialiseerd is in de effecten van straling, kort geleden nog zijn aangescherpt. "Ik heb niet de indruk dat het slechts gaat om een papieren werkelijkheid", aldus de rechter.
'Wonden likken'
De stichting Stop5GNL is teleurgesteld in de uitspraak van de rechter.
"Als er studies zijn die zeggen dat de gevaren van straling bij 5G tien tot honderd keer sterker zijn, dan is het vreemd dat de Staat dat negeert en de rechter zich daarbij aansluit", zegt Pieta Janssen namens de stichting.
De stichting weet nog niet of ze in beroep gaan tegen de uitspraak. "Wij gaan ons eerst beraden op de volgende te nemen stappen. We moeten nu eerst onze wonden likken."