Hoort bij onze cultuur

Chin. Ind. Rest. is immaterieel erfgoed: 'Generaties mee opgegroeid'

Door EditieNL··Aangepast:
© Getty ImagesChin. Ind. Rest. is immaterieel erfgoed: 'Generaties mee opgegroeid'
RTL

De Chinees-Indische restaurantcultuur hoort vanaf nu bij het immaterieel Nederlands erfgoed. Stichting Meer Dan Babi Pangang zette zich in om het op de lijst te krijgen. Ruim twintig procent van deze restaurants is in de afgelopen tien jaar namelijk verdwenen. Waarom horen deze restaurants dan zo bij onze cultuur?

"Deze restaurants zijn echt uniek", vertelt In-Soo Radstake, oprichter van de stichting. "Het hele concept van Chinees-Indische restaurants komt hier uit Nederland. De gerechten zijn hier ontstaan door een mix van verschillende keukens. Eten is de toegangspoort van een andere cultuur."

Ilona liet 'bitterballen bij de borrel' op de lijst van immaterieel erfgoed zetten
Lees ook

Ilona liet 'bitterballen bij de borrel' op de lijst van immaterieel erfgoed zetten

Zo bestaat babi pangang volgens In-Soo Radstake alleen maar in Nederland. "De rode saus is hier in Nederland ontstaan, al zijn de meningen daarover verdeeld. Het wordt dus ook voornamelijk door Hollanders gegeten. Het is aangepast op de Nederlandse smaak."

De restaurantcultuur moet volgens Radstake een toekomst krijgen, daarom werd vorig jaar een erfgoedplan opgesteld. Met het resultaat dat het nu is opgenomen op de lijst immaterieel erfgoed.

Het gevoel

"Hele generaties zijn ermee opgegroeid", zegt ook Mark van Wonderen. Hij is groot fan van de restaurants er maakte er zelfs een boek over. "Wat mij betreft zijn het niet alleen de gerechten, maar ook het gevoel dat veel mensen bij deze restaurants hebben. Het zondagavond naar de Chinees voor Studio Sport begint. Het plafond, de versleten vloerkleden, de aquariums. Allemaal heel herkenbaar", zegt Van Wonderen.

"Een keer per jaar als we met het gezin wat te vieren hadden, gingen we naar de Chinees. Als je ouders zoveel jaar getrouwd waren bijvoorbeeld. " Hij vindt het daarom zonde dat de restaurants in rap tempo verdwijnen. "Al moet ik zeggen dat ik er een tijd wat te veel van heb gegeten, dus toen had ik er wel even genoeg van." 

Dichterbij Chinees eten

Billy Tse van Chinees-Indisch restaurant Mayflower in Haarlem vindt het ook wel jammer dat het nu erfgoed wordt, juist omdat er zoveel restaurants verdwijnen. De populariteit van de restaurants begrijpt hij wel. "Babi pangang, foe yong hai, het werkte goed allemaal. Er kwamen steeds meer van deze restaurants. Mensen vonden het lekker en acceptabel, veel voor weinig is het ook."

Toch zijn de gerechten in de loop der tijd wat veranderd, zegt Tse. "Wat ik merk is dat mensen nu veel meer durven qua eten. De gerechten werden eerst namelijk veel meer aangepast: minder pittig en minder gekruid. Het wordt wat zoeter, zouter, meer gekruid. Je komt nu steeds dichterbij het Chinese eten. Mensen zijn meer gewend."

Lees meer over
Cultureel erfgoedVoedselChinese restaurantsRestaurantsEditie NL Link in bio