Beschermde status

Nederlandse wijn is goed, maar we drinken het amper: 'Het is prijzig'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLNederlandse wijn is goed, maar we drinken het amper: 'Het is prijzig'
RTL

Wijnen uit de regio van het Gelderse Winterswijk krijgen een beschermde status. Het is daarmee de zesde beschermde wijnstreek in ons land. Toch liggen de winkels vol met wijn uit het buitenland. Waarom drinken we niet massaal Nederlandse wijn?

Ook de wijnen uit het Gelderse Oolde zijn al beschermd, en dat geldt ook voor het Overijsselse Ambt Delden, en de Limburgse wijngebieden Vijlen, Maasvallei en Mergelland. Toch vind je deze Nederlandse wijnen amper in de supermarkt.

"Nederlandse wijnen worden vooral verkocht bij de wijngaarden zelf, in restaurants en bij regionale speciaalzaken", vertelt Dik Beker van de Vereniging Nederlandse Wijn Producten.

1,2 miljoen flessen per jaar

Dat heeft volgens Beker verschillende redenen. "Allereerst produceren wij niet massaal. Hier worden slechts 1,2 miljoen flessen per jaar geproduceerd, een fractie van het aantal flessen dat we jaarlijks drinken. Dat is gemiddeld zo'n 22 liter per persoon, omgerekend bijna 17 flessen." Supermarkten moeten dus wel uit het buitenland importeren om aan die vraag te voldoen.

We verwennen onszelf: speciaalzaken hebben meer klanten
Lees ook

We verwennen onszelf: speciaalzaken hebben meer klanten

De wijnproductie in Nederland is relatief laag omdat grond en arbeid hier duur zijn. Beker: "We hebben hier niet zoveel ruimte als in Frankrijk of Zuid-Afrika. Daar worden wijngaarden van generatie op generatie doorgegeven, maar hier zijn ze pas in de jaren tachtig opgezet, omdat het klimaat minder geschikt is. Dat vereist de nodige investeringen, omdat met nieuwe druivenrassen wordt gewerkt die minder zonuren nodig hebben."

"Bovendien is Nederlandse wijn een stuk prijziger dan buitenlandse, en supermarkten kopen de goedkoopste wijn in. Een Nederlander koopt zijn wijn in de supermarkt niet op basis van smaak, maar op basis van de prijs", vervolgt Beker.

Goede kwaliteit

En dat terwijl de kwaliteit van Nederlandse wijnen volgens Beker erg goed is. "Het wordt jaarlijks gekeurd en Nederlandse wijnen scoren bijna allemaal goed. Qua smaak doen ze niet onder voor Franse wijnen."

Gerhard Ensing is eigenaar van wijngaard Hesselink in Winterswijk. Samen met twee andere wijngaarden vroeg hij een aantal jaar geleden de beschermde status aan. De wijngaard bestaat pas zeventien jaar. "We verbouwden eerst aardappelen maar dat was op een gegeven moment niet meer rendabel." Dus was het tijd voor een nieuwe uitdaging.

"Ik heb nu vier hectare aan wijngaard, goed voor 20.000 flessen per jaar. Ik verkoop de flessen voornamelijk in de winkel en het terras bij de wijngaard, horeca in de omgeving en wat slijterijen in de buurt."

Niet van leven

Door de lage productie is een wijngaard in Nederland volgens Ensing meestal niet genoeg om van te leven. "Je moet er wel wat bij hebben om er echt van te kunnen leven. We hebben daarom een terras erbij en doen rondleidingen. In het buitenland zijn wijngaarden vaak stukken groter."

Lees meer over
Europese CommissieWijnEditie NL Link in bioWinterswijk