Action

Dennis werd ontslagen door Action: 'Carrière in prullenbak om tasje van 3 cent'

Door Editie NL··Aangepast:
© EditieNLDennis werd ontslagen door Action: 'Carrière in prullenbak om tasje van 3 cent'
RTL

Hij had het goed voor mekaar: een leuke baan bij de Action, zicht op een hogere functie en meer uren. Toch liep het mis. Dennis werd ontslagen omdat hij een plastic tasje van 3 cent meenam – zonder te betalen – nadat hij twintig poncho's in de winkel had gekocht.

Na een lang proces kreeg Dennis Kossink (41) gisteren eindelijk van de rechter te horen dat zijn ontslag onterecht was. Hij krijgt een vergoeding van ruim 7000 euro van Action. 

Action moet duizenden euro's betalen na ontslag om tasje van 3 cent
Lees ook

Action moet duizenden euro's betalen na ontslag om tasje van 3 cent

En dat geld heeft hij hard nodig. "Ik vind het heel fijn dat ik dit geld meekrijg", zegt hij tegen Editie NL. "Ik vind het eigenlijk ook wel terecht dat ik het krijg, want ik heb enorme schade ondervonden door dit alles."

Dennis werd op staande voet ontslagen door zijn werkgever. "Dan kan je ook geen WW-uitkering aanvragen, dus moest ik de bijstand in."

Inmiddels werkt hij bij de gemeente op basis van een vrijwilligerscontract. Zicht op een vaste baan heeft hij niet. "Ze willen me voorlopig een vrijwilligerscontract aanbieden, mijn loopbaan heeft een enorme deuk opgelopen. Het is voor mij al moeilijk om een baan te vinden gezien mijn leeftijd en door de coronacrisis. En dan heb ik ook dit nog op mijn kerfstok. Mijn carrière is in de prullenbak om een tasje van 3 cent."

Medicijnen

Het ontslag en alle ellende eromheen hebben hem ook nog mentaal een flinke klap gegeven. "Ik gebruik nu medicijnen omdat het me heel veel stress heeft opgeleverd."

Action hanteert een zerotolerancebeleid wat betreft diefstal. Maar lang niet elke werkgever is daar net zo duidelijk over, en dat kan voor problemen zorgen, zegt Gijs Hiltermann, bedrijfseconoom en auteur van het boek 'Jatten van de baas'.

"Bedrijven moeten er duidelijk over zijn, want als je dat niet doet gaan mensen zelf hun grens trekken", zegt hij tegen EditieNL.

Kleine bedragen

"Het gaat vaak om een pen of een kladblokje, kleine bedragen die eigenlijk nergens over gaan. En als de grenzen niet duidelijk zijn heb je als bedrijf geen poot om op te staan bij de rechter."

Wie heeft er niet eens een stapeltje papier in zijn tas gestopt? "Alles op de werkvloer is van de werkgever, dus alles is diefstal. Maar de vraag is: hoe ziet de werkgever dat? De ervaring leert dat partijen er over het algemeen samen uitkomen, zonder gang naar de rechter. Er wordt dan een regeling getroffen tussen beide partijen."

Diefstal?

Een pen meenemen, is dat dan meteen diefstal? Je gebruikt hem toch ook voor werk? "Als je iets meeneemt van kantoor, houd dan in gedachte: doe je het ook als de baas naast je staat?", zegt Johan Klokman, senior consultant Fraude en integriteit bij Hoffmann. "In principe mag je theezakjes, pennen, kladblokjes niet meenemen. Maar gebruik je die pen voor het zakelijk verkeer en je neemt hem mee naar huis, dan is dat geen diefstal."

Of het nou een pen of een tasje is: "Vaak worden medewerkers die iets stelen op staande voet ontslagen. Het gaat dan niet om het bedrag maar om de vraag of de werkgever zijn werknemer nog kan vertrouwen. Dat is ook de reden waarom er zelfs voor kleine bedragen iemand wordt ontslagen."

Lees meer over
ActionOntslagWinkeldiefstalEditie NL Link in bioLink in bio