Malafide handelaren

Hondsdolheid ligt op de loer: 'Koop geen pups via Marktplaats'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLHondsdolheid ligt op de loer: 'Koop geen pups via Marktplaats'
RTL

Nederlanders moeten oppassen voor rabiës, oftewel hondsdolheid. Daarvoor waarschuwt dierenrechtenorganisatie House of Animals. De dodelijke ziekte komt hier momenteel niet voor, maar kan meekomen met jonge hondjes uit Oost-Europa die in ons land worden ingevoerd.

Door te bijten, krabben en likken kunnen viervoeters hondsdolheid niet alleen op elkaar overbrengen, maar ook op mensen. "Het is voor zowel dier als mens een gevaarlijke ziekte", vertelt dierenarts Paul Overgaauw aan EditieNL.

Oost-Europa

"In Nederland zijn we vrij van rabiës, maar in Oost-Europa komt het wel voor. Bijvoorbeeld in Polen, Oekraïne en Hongarije. Als wij honden hier naartoe halen, kan de ziekte meegenomen worden."

Pas op voor malafide hondenfokkers: verwaarloosde honden voor spotprijs
Lees ook

Pas op voor malafide hondenfokkers: verwaarloosde honden voor spotprijs

Om verhandeld te mogen worden, moeten honden minstens vijftien weken oud zijn. Maar het overgrote deel is jonger als ze naar Nederland komen; soms maar een week of zes. Oudere hondjes zijn namelijk niet aantrekkelijk voor de exporteurs in Oost-Europa: de zorg en het voer gaat dan te veel kosten. Dat is een probleem, want de pups kunnen pas na twaalf weken effectief worden ingeënt tegen rabiës.

Over rabiës

Hondsdolheid komt in meer dan 150 landen voor, voornamelijk in Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika en Oost-Europa. Als je rabiës hebt opgelopen krijg je in eerste instantie last van klachten zoals rillingen, koorts, braken en hoofdpijn. Daarna kun je last krijgen van kramp in de spieren, stuipen, verlamming en problemen met ademen.

Bij honden kun je rabiës herkennen aan gedragsveranderingen, agressie, kwijlen, moeite met slikken en verlammingsverschijnselen.

Certificaten

Het is moeilijk te controleren of de vaccinatie – die eigenlijk verplicht is – heeft plaatsgevonden. "We moeten hier afgaan op de papieren. Daarnaast kunnen we naar de gebitten kijken", aldus de dierenarts.

De kans dat rabiës echt overwaait naar Nederland is volgens Overgaauw niet heel groot, maar bestaat wel. "Zo'n dertig à veertig procent van de pups zijn onvoldoende beschermd." Nog voordat ze symptomen vertonen, kunnen ze al andere dieren besmetten. En in die weken hebben ze ook contact met mensen."

Als de pups eenmaal symptomen vertonen, valt er weinig meer te redden. "Dan moeten ze worden afgemaakt. Een inenting heeft dan geen zin meer."

Mensen

De mens kan tegen hondsdolheid worden ingeënt, maar dit gebeurt in principe alleen bij reizigers naar bepaalde verre bestemmingen. "Het is maar een heel klein deel dat hiertegen ingeënt is. Als zij in contact komen met een hond met rabiës, moeten ze een injectiekuur krijgen."

Reactie NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat weten veel capaciteit in te zetten in de strijd tegen rabiës. "Wij waarschuwen mensen al lange tijd op te passen bij het kopen van pups in het buitenland, en dit alleen te doen als er geldige papieren zijn", zegt een woordvoerder.

"Die certificaten controleren wij zoveel mogelijk. Vanuit het Europees vertrouwensbeginsel moeten we ervan uitgaan dat de papieren uit andere lidstaten kloppen. Zijn ze toch verdacht, dan melden we dit aan de landen van herkomst." 

House of Animals

House of Animals waarschuwt om altijd waakzaam te zijn als je een pup koopt. "Wij zijn geneigd om alleen maar lieve puppy's te zien, en niet te kijken naar de schrijnende handel erachter", vertelt een woordvoerder aan EditieNL. "De grootschalige hondenhandel is een groot probleem. Koop alsjeblieft geen puppy's via Marktplaats."

De organisatie heeft acht maanden lang onderzoek gedaan naar een malafide hondenhandelaar in het Brabantse Diessen. "Ook daar zagen wij dat een deel van de puppy's geen antistoffen in het lichaam hadden. Ze zijn waarschijnlijk veel te jong naar Nederland gehaald."

Op de website van House of Animals kun je lezen waar je op moet letten als je een pup koopt.

Lees meer over
HondHondsdolheidDierenDierenwelzijnHuisdieren