Lupine

Is deze peulvrucht de nieuwe sojaboon? 'Eiwitrijk en duurzaam'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLIs deze peulvrucht de nieuwe sojaboon? 'Eiwitrijk en duurzaam'
RTL

Proeflab Wageningen heeft een missie: meer bekendheid geven aan lupine. Deze peulvrucht zou niet alleen gezond en lekker zijn, maar kan ook goed geteeld worden in Nederland. Dat geldt niet voor de sojaboon, die van ver moet komen.

Te weinig mensen zijn bekend met lupine, zegt Marieke Laméris van Proeflab Wageningen. "Mensen kennen het alleen als een bloem. Dat is het ook, maar er zitten ook mooie bonen aan", vertelt ze aan EditieNL.

Soja

Die bonen zijn volgens haar een mooi ingrediënt. "Ze zijn eiwitrijk en duurzaam. We leven in een tijd waarin veel mensen op zoek zijn naar vleesvervangers. Soja is bekend, maar het nadeel daarvan is dat het lastig te telen is in Europa."

Peulvruchten? Wat moet ik daar mee?
Lees ook

Peulvruchten? Wat moet ik daar mee?

Voor lupine geldt dat niet: de boon kan gewoon in Nederland geteeld worden. "Dat is zelfs goed voor de bodem. Er is namelijk geen kunstmest voor nodig en het levert extra stikstof op. Lupine is duurzaam en eiwitrijk."

Wat is het?

Lupine is een peulvrucht die rijk is aan eiwitten en voedingsvezels. Het bevat B-vitamines en mineralen zoals ijzer, calcium en zink. Lupine wordt onder andere gebruikt in vleesvervangers. Bron: Voedingscentrum

Project

Toch is er volgens Laméris nauwelijks vraag naar lupine, omdat het te onbekend is. Daarom start ze met Proeflab Wageningen een project. Vanaf oktober zetten verschillende restaurants in Wageningen een week lang gerechten met lupine op de kaart, in de hoop de bekendheid te vergroten.

Een van die restaurants is De Keuken. Eigenaar Josephine Groenestein is groot fan van lupine. "I love it. Ik vind het in salades echt lekker", zegt ze tegen EditieNL.

De peulvrucht is volgens Groenestein vergelijkbaar met kikkererwten. "Het is net zo zacht en niet zo melig als bonen. Bonen zijn heel gezond maar zit veel zetmeel in."

Makkelijk te combineren

Bovendien kan je er veel mee. "Je moet het lekker maken met kruiden. Erwtensoep of hummus zou je hier ook goed mee kunnen maken. Maar je hebt ook zoete gerechten waarin lupine goed in zou kunnen."

Marieke Laméris sluit zich daarbij aan. "Het heeft een neutrale smaak, waardoor het bij veel gerechten past. Van chocoladetaarten tot hartige gerechten of ijs. Een van de restaurants die meedoen gaat er zelfs borrelbonen van maken."

Recept: salade met lupine

Wil je de salade uit de video zelf maken? Hieronder kun je het recept van Groenestein zelf vinden.

Tip: als je gedroogde lupinebonen gebruikt moeten ze eerst minstens 24 uur weken. Voor het gemak: kant-en-klaar uit een potje is net zo goed.

Benodigdheden:

Sla, ui, gember, rode ui, knoflook, verse koriander (peterselie kan ook, voor mensen die niet van koriander houden), lichte sojasaus, granaatappelsiroop (verkrijgbaar bij oosterse supermarkten), groene paprika, rode chili en zonnebloemolie.

Zo maak je de salade:

Was de geweekte bonen en kook ze ongeveer twee uur (tip: een theelepel baking soda zou de kooktijd halveren). Als je lupinebonen uit een pot gebruikt, laat ze dan helemaal uitlekken.

Snijd het wit van de bosui, de steeltjes van de koriander en de gember in heel dunne reepjes. Snijd ook de knoflook en rode chili. Bak dit op matig vuur tot het zacht is. Haal het mengsel van de hittebron en doe de sojasaus en de siroop erbij. Doe dan de rest van de koriander bosui en de paprika erbij. Naar smaak kun je er nog zonnebloemolie, sojasaus en siroop aan toevoegen.

Lees meer over
VoedselDuurzaamheidSojateelt