Vergeten zaken

Cold case oplossen met podcast: 'We laten zien dat een zaak niet vergeten is'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLCold case oplossen met podcast: 'We laten zien dat een zaak niet vergeten is'
RTL

Podcasts over onopgeloste moordzaken zijn populair. De politie maakt er nu ook zelf een, de Politiepodcast, over de moord op Judit Nyari. Kunnen deze podcasts helpen cold cases op te lossen?

Judit Nyari werd op 6 december 1993 dood gevonden bij een recreatiebos in Dronten. De 25-jarige vrouw is met geweld om het leven gebracht. De zaak wordt nooit opgelost. Politieagent Martin de Wit maakt nu een podcast over deze cold case.

Vergeten zaak

"De zaak is voor haar broer ontzettend belangrijk, hij is blij met deze aandacht", vertelt De Wit aan EditieNL. "Het is heel lang een vergeten zaak geweest, maar voor hem natuurlijk niet. Zijn leven staat al bijna dertig jaar stil."

Martin gaat voor de podcast langs bij iemand die Judit kende van de huttenbouw© EditieNL
Martin gaat voor de podcast langs bij iemand die Judit kende van de huttenbouw

De politie kijkt in de podcast nu opnieuw naar de zaak. Zo spreken agenten met oude bekenden van Judit. "We hopen met behulp van die herinneringen dat mensen zich haar lot aantrekken. Het kan er ook voor zorgen dat anderen daardoor weer verder denken. In een podcast kun je ingaan op kleine details en het een kan het andere triggeren."

Al is het niet zo dat de oplossing van een moordzaak door een podcast opeens op een presenteerblaadje ligt. "Het is niet voor niets een cold case, dus makkelijk is het niet", zegt De Wit. "Maar we merken dat alle aandacht zaken in beweging brengt. Soms kan aandacht voor zaak A ineens een tip opleveren voor zaak B."

Nabestaanden

Zo'n podcast is volgens de politieagent en podcastmaker ook fijn voor de nabestaanden. "We doen ons best en laten hiermee ook aan nabestaanden zien dat een zaak niet vergeten is. Voor nabestaanden is zulke aandacht heel belangrijk. Alleen dat is al enorm waardevol", zegt de politieagent.

Tips

Is het wel mogelijk om met een podcast zaken op te lossen? Dat hangt volgens criminoloog Jasper van der Kemp allereerst af van wat de makers van zo'n podcast als doel hebben. "Willen ze aandacht genereren? Of een zaak echt proberen op te lossen? De politie werkt natuurlijk vanuit het opsporingsidee, en aandacht voor een zaak kan weer tips opleveren."

Van der Kemp kan zo snel geen podcast noemen die heeft geleid tot oplossing van een zaak. "Het lastige met een politiepodcast is dat ze altijd iets van info achterhouden. De politie deelt nooit alles", meent hij.

"Wel kan het handig zijn dat een podcast een flexibel medium is. Er is vrijheid voor de makers en geen vast regime."

Lees meer over
Cold casePolitiePodcastEditie NL Link in bio