Eric (57) denkt kostbaar schilderij gevonden te hebben in kringloopwinkel
Het is de droom van elke kunstverzamelaar: per toeval een schilderij van een historische kunstschilder tegen het lijf lopen. Voor Eric Feijten is het mogelijk de realiteit. De 57-jarige Hilversummer denkt in een kringloopwinkel in Amsterdam een schilderij gevonden te hebben van de 18e-eeuwse schilder Cornelis Troost.
Tussen zijn klussen als cameraman heeft Feijten soms vrije tijd over. "Dan kijk ik of er platenzaken, antiekwinkels of kringloopwinkels in de buurt zijn en ga ik even naar binnen. Het is voor mij een sport om te zoeken naar tweedehands dingetjes", zegt Feijten tegen EditieNL.
De vondst
Zo liep Feijten vrijdag in Amsterdam tegen een schilderij aan. Het was een klein portretje, niet groter dan een A4'tje. Het linnen doek zat om een houten paneeltje. Daaromheen zat een licht beschadigde lijst, die volgens Feijten bij het schilderij hoorde.
"Ik herkende het werk niet als iets van Cornelis Troost, maar het viel mij wel op. Dat lag aan de uitstraling en patina, de oudheid die het uitstraalt. De manier waarop het doek op het paneel ligt, met een achterkant die er stokoud uitziet", vertelt hij enthousiast. "Soms heb je iets in handen en dan voel je dat het anders dan anders is." De 57-jarige cameraman betaalde er uiteindelijk twee tientjes voor.
Cornelis Troost
De Amsterdamse schilder Cornelis Troost (1696-1750) maakte tijdens de pruikentijd – in de 18e eeuw – veel schilderijen. Hij schilderde in de zogenaamde rococostijl taferelen uit toneelstukken, militaire scènes en edellieden in woonkamers. Troost ligt begraven in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.
Klungelig
Na onderzoek zag Feijten veel aanwijzingen in het schilderij die erop zouden wijzen dat het om werk van Troost gaat. "Het is een beetje klungelig geschilderd. Dat deed Troost vaker. Je ziet ook op zijn andere werken dat hij moeite had om handen te schilderen en dat is ook hier het geval. Daarnaast komen de achtergrond in het schilderij, de verf en signatuur overeen."
Honderd procent zeker weet hij het nog niet. Feijten heeft geen studies op dit gebied gedaan. "Het is puur een hobby, maar ik heb er natuurlijk veel over gelezen en ervaring opgedaan."
Feijten heeft geen idee hoeveel het werk waard kan zijn, maar een bedrag vergelijkbaar met een werk van Rembrandt of Vermeer verwacht hij niet. "Soms zie je werk van Troost op veilinghuizen verkocht worden voor ongeveer 8000 euro."
Zeldzaam
Volgens kunstkenner en veilingmeester Rob Mulders is het heel zeldzaam om echt werk in een kringloopwinkel tegen te komen. "Het komt nogal eens voor dat mensen denken goud in handen te hebben, maar uiteindelijk blijkt het nep te zijn."
Volgens Mulders moeten medewerkers en klanten echt kennis van zaken hebben om daadwerkelijk een waardevol schilderij te herkennen. "De meeste mensen lopen er gewoon voorbij."
Avontuur
Via een kennis is Feijten inmiddels in contact gekomen met een expert van het Rijksmuseum die het schilderwerk graag wil bekijken. Uit deze afspraak moet blijken of het daadwerkelijk om een Cornelis Troost gaat. Maar wat de uitkomst ook zal zijn, voor Feijten maakt het niet veel uit. "Het gaat voor mij om het avontuur van het zoeken en vinden."