Levens redden

Hartstichting: 'Controleer vanaf je veertigste elk jaar je bloeddruk'

Door EditieNL··Aangepast:
Hartstichting: 'Controleer vanaf je veertigste elk jaar je bloeddruk'
RTL

Grote kans dat je je gewicht, lengte en schoenmaat uit je hoofd kent. Maar heb je enig idee wat je bloeddruk is? Volgens onderzoek van de Hartstichting is deze informatie voor veel mensen een raadsel. Daar moet verandering in komen, want een hoge bloeddruk kan leiden tot beroertes en hartinfarcten.

Bijna de helft van de Nederlandse mannen tussen 40 en 60 jaar meet hun bloeddruk niet of nauwelijks. En dat terwijl één op de drie mannen een hoge bloeddruk heeft. Bij vrouwen komt een hoge bloeddruk iets minder vaak voor: één op de vier heeft hier last van.

"Een sluipmoordenaar", zo noemt arts David Smeekes van de Hartstichting het. "Mensen merken niet dat ze een hoge bloeddruk hebben; hun lichaam went eraan."

Jaarlijks

Vanaf je veertigste zou je volgens de Hartstichting jaarlijks je bloeddruk moeten meten. "Het kan levens redden. Een hoge bloeddruk tast de conditie van de bloedvaten aan en versnelt het proces van aderverkalking", zegt Smeekes.

Te veel piekeren nadelig voor je lichaam: 'Kans op hoge bloeddruk en rugpijn'
Lees ook

Te veel piekeren nadelig voor je lichaam: 'Kans op hoge bloeddruk en rugpijn'

Dat verhoogt risico op een beroerte of hartinfarct. "Het is altijd een samenspel van factoren, zoals stress, overgewicht, genen, roken en dus een hoge bloeddruk. Je kan niet zeggen dat die laatste dé oorzaak is. Maar het is wel een belangrijke factor."

Wat is normaal?

Bij een bloeddrukmeting worden twee waarden gemeten. De bovendruk geeft de druk aan die ontstaat wanneer de hartspier zich samentrekt om bloed in de bloedvaten te pompen. De druk in de slagader is op dat moment het hoogst. Een normale bovendruk ligt rond de 120.

De andere waarde is de onderdruk. Dat is wanneer de het hart zich ontsnapt en de druk in de slagaders het laagst is. Een gezonde onderdruk ligt rond de 80. Bron: Hartstichting

Uit onderzoek blijkt dat kans om een beroerte te krijgen met 60 procent afneemt als de bloeddruk verlaagt. Bij een hartinfarct is dat 50 procent.

Voeding

Mannen hebben vaker een hoge bloeddruk dan vrouwen, maar ze meten volgens onderzoek van de Hartstichting juist minder. "Mannen zijn over het algemeen minder bezig met gezondheid. En ze eten ook over het algemeen ook meer zout en minder groenten en fruit."

Gezonde voeding speelt een belangrijke rol bij het verlagen van de bloeddruk, weet Iris Groenenberg, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum. "Vooral producten met veel zout kun je beter laten staan, want minder zout eten verlaagt de bloeddruk."

Zes gram per dag

Het probleem ligt niet alleen bij het handmatig toevoegen van zout aan je maaltijden. "Let er vooral op dat je producten laat staan waar vooraf veel zout aan is toegevoegd, bijvoorbeeld soepen, diepvriespizza's en pastasauzen. Daarmee overschrijd je al snel de maximale hoeveelheid van zes gram per dag."

Ook kun je beter opletten met producten die het stofje glycyrrhizine bevatten. "Dit is een bloeddrukverhogende stof die je beter kan laten staan. Het zit bijvoorbeeld in zoute drop en zoethoutthee."

Alcohol

Ten slotte is alcohol een van de boosdoeners. "Meer dan twee glazen per dag verhoogt de bloeddruk." Producten die juist bijdragen aan een lage bloeddruk zijn groente, fruit, volkorenbrood en groene en zwarte thee.

Lees meer over
HartinfarctHart- en vaatziekten