Meer thuisbevallingen verwacht

Verloskundigen in Twente mogen nu thuis de vliezen breken: 'Regionale afspraak'

·Aangepast:
© EditieNLVerloskundigen in Twente mogen nu thuis de vliezen breken: 'Regionale afspraak'
RTL

Eerstelijns verloskundigen in Twente mogen sinds vorige maand thuis de vliezen breken. De verwachting is dat meer zwangere vrouwen die de 41 weken passeren hierdoor zullen kiezen voor een thuisbevalling.

Tot 1 september was het zo dat zwangere vrouwen vanaf week 41 konden kiezen voor het laten inleiden van de geboorte. Als ze dat wilden, werd de bevalling kunstmatig op gang gebracht in het ziekenhuis.

Regionaal beleid

Maar dat is in Twente nu anders. De verloskundigen hebben daar meer verantwoordelijkheid gekregen en mogen thuis de vliezen breken, in de hoop de bevalling spontaan op te wekken. "Het gaat om een regionale afspraak, en niet om dus niet om landelijk beleid", weet Carin Kleiweg, bureaumanager van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen.

Twentse verloskundigenpraktijk zet tv buiten zodat vaders echo kunnen zien
Lees ook

Twentse verloskundigenpraktijk zet tv buiten zodat vaders echo kunnen zien

Op andere plekken in het land zijn andere soorten pilots gaande. Zo mogen verloskundigen in Amsterdam thuis in de 41e week een ballonnetje plaatsen: een andere manier om de bevalling op te wekken en te voorkomen dat de bevalling in het ziekenhuis ingeleid moet worden.

Veiligheid

De nieuwe richtlijn in Twente geldt alleen voor zwangerschappen met een laag risico. Bij vrouwen met bijvoorbeeld suikerziekte, een hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging is er sprake van een medische indicatie. Dat geldt ook als een baby groeiachterstand heeft. "De veiligheid staat voorop", zegt eerstelijns verloskundige Myrthe Bijsterbosch tegen EditieNL.

Eén gezicht

"Het is echt niet zo dat we thuisbevallingen willen promoten, maar we willen de vrouw meer keuzevrijheid geven. We willen dat de ervaring van de cliënt hier beter van wordt. We horen soms van vrouwen dat ze in het ziekenhuis te veel nieuwe gezichten zien tijdens de bevalling, terwijl ze het juist fijn vinden om één vertrouwd persoon erbij te hebben", vertelt Bijsterbosch.

De verwachting is dat de nieuwe afspraken in deze regio gaan leiden tot meer bevallingen met een eigen verloskundige erbij (thuis of poliklinisch).

Dat is ook de wens van Merlyn Bult uit Enschede, die nu 35 weken zwanger is. "Een eigen verloskundige voelt voor mij vertrouwd. Ik heb met haar uitgebreid m'n geboorteplan besproken. Zo iemand begeleidt mij op het kwetsbaarste moment van m'n leven. Ik wil dat niet met iemand die ik niet ken."

Relaxter

Ze vindt het heel fijn dat de verloskundigen in Twente meer verantwoordelijkheden hebben gekregen tijdens de bevalling. "Zij kennen je en kunnen inschatten wat je nodig hebt. Ik denk dat het ervoor zorgt dat je relaxter je bevalling door kan komen."

Thuisbevallingen

In 2005 beviel 23 procent van de vrouwen thuis. In 2018 was dat nog maar veertien procent, zo blijkt uit cijfers van Perined. Het gaat dus om een afname van negen procent in dertien jaar tijd.

Medische interventie

Volgens Jan van Lith, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, is er niets mis met thuis bevallen, maar moet hier wel om de juiste redenen voor worden gekozen. "In Nederland hebben we de neiging om te zeggen dat medische interventie slecht is. Alsof je dan faalt, en ze in het ziekenhuis vreselijke dingen doen. Dat is de grootste flauwekul."

Dat moet volgens Van Lith dan ook niet de reden zijn om thuis te bevallen. "Het is fantastisch dat het thuis kan, maar we moeten helder hebben dat het gaat om de beste zorg voor moeder en kind. Dat is het uitgangspunt. Niet dat het thuis gebeurt."

Dossier

Bovendien ziet hij nog een belemmering. "In het ziekenhuis wordt keurig in één dossier gewerkt. Zo zien de arts en kraamverzorger wat de gynaecoloog doet en andersom. Dat is de juiste manier: zo sluit de zorg naadloos op elkaar aan. Maar bij thuisbevallingen is dit nog niet altijd goed geregeld."

Lees meer over
ZwangerschapBevallingEditie NL Link in bioEnschede