Hoe komt het dat we de 1,5 meter afstand negeren als we alcohol drinken?
De horeca moet sluiten en na 20.00 uur is alcoholverkoop niet meer toegestaan. Die maatregelen zijn vanavond aangekondigd tijdens de persconferentie. Het beperken van de alcoholconsumptie moet de opmars van het coronavirus tegengaan. Wie veel drinkt neemt het immers minder nauw met de anderhalve meter afstand. Hoe komt dat?
Alcohol maakt mensen losser. Na een paar borrels voel je je ontspannener en gaan de scherpe randjes eraf. Maar dat niet alleen: ook de remmen gaan eraf, vertelt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder aan EditieNL.
Beloning
Het drinken van alcohol koppelen veel mensen aan een fijn gevoel. "Als je druk bent en zorgen hebt, kun je die even loslaten. Het risico is dat het voelt als een beloning. Die ontspanning zorgt ervoor dat je meer of vaker wil drinken."
Dat de remmen er door de alcohol afgaan, heeft alles te maken met het voorste deel van de hersenen: de frontale kwab. "Deze zorgt voor de controle op je gedrag. Hij regelt dat je je de hele dag in toom houdt", legt Scherder uit.
Die frontale kwab is gevoelig voor alcohol. "Er lopen veel banen heen: witte stof. De functie van die witte stof is signaaloverdracht. Hoe hoger de kwaliteit, hoe sneller het signaal doorgegeven wordt, en hoe meer controle je hebt over wat je doet."
Langzaam praten
Hoe meer je drinkt, hoe langzamer het signaal gaat. "Daarom ga je langzamer praten als je dronken bent. Je zegt soms dingen waarvan je later denkt: was dat een goed idee? Pas de volgende dag realiseer je je dat. De controle op je gedrag neemt af."
Daardoor ga je steeds meer je grenzen verleggen en bestaat de kans dat je je niets meer aantrekt van de anderhalve meter. "Je wordt steeds losser met elkaar en verliest de controle. En dat wil de overheid niet. Dat begrijp ik goed."
Dit werkt natuurlijk niet alleen zo in de horeca. Als je thuis drinkt is het effect hetzelfde. "Neem dus ook daar de verantwoordelijkheid", drukt Scherder iedereen op het hart.