Alcoholgebruik, luchtvervuiling en hersenletsel toegevoegd aan risicomodel dementie
Britse wetenschappers hebben aangetoond dat overmatig drinken, luchtvervuiling en hersenletsel belangrijke risicofactoren zijn voor dementie. Deze kunnen aan de lijst van al bestaande risico's worden toegevoegd; zoals obesitas, depressie en weinig sociaal contact.
Bepaalde risicofactoren voor dementie hebben te maken met genen of etniciteit, maar ook levensstijl is van belang voor het ziektebeeld.
Voorheen gingen wetenschappers uit van negen risicofactoren. Door gecombineerd onderzoek van verschillende Britse universiteiten zijn er daar nu drie aan toegevoegd: overmatig alcoholgebruik, luchtvervuiling en hersenletsel. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.
De overige negen risicofactoren zijn: laag niveau onderwijs, hoge bloeddruk, gehoorverlies, roken, obesitas, depressie, fysieke inactiviteit, diabetes en weinig sociaal contact. Deze factoren zijn verantwoordelijk voor bijna 40 procent van de dementiegevallen wereldwijd.
Dementie in cijfers
- Alzheimer Nederland schrijft op hun website dat in Nederland ruim 280.000 mensen dementie hebben
- In Nederland is Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie en goed voor 70 procent van alle gevallen, gevolgd door vasculaire dementie met 16 procent
- Wereldwijd zijn dit volgens The Lancet meer dan 50 miljoen mensen, dat aantal zal naar verwachting toenemen tot 152 miljoen in 2050
- Vooral in landen met veel lage - en middeninkomens zal dementie vaker voorkomen, onder andere ook door de toenemende vergrijzing
Philip Scheltens, hoogleraar neurologie en directeur van het Alzheimercentrum, benadrukt dat bepaalde risicofactoren een rol spelen bij dementie, maar vindt luchtvervuiling een dubieus punt. "Dat is niet 100 procent duidelijk."
Overmatig drinken
In Nederland staan hart- en vaatziekten, zoals dus een hoge bloeddruk, op één zegt Scheltens. "Maar ook factoren als suikerziekte, overgewicht en weinig sociaal contact spelen een rol."
Dat alcoholgebruik als duidelijke risicofactor uit het Britse onderzoek naar voren komt, stemt Scheltens tevreden. "Bij eerdere rapporten werd dit niet zó duidelijk, terwijl we allang weten dat overmatig alcoholgebruik een risico is. Dus ik ben blij dat dit onderzoek dat bewijst."
Ook heeft Scheltens nog een paar adviezen: "Rook niet, probeer minimaal 20 minuten per dag te bewegen en houd je bloeddruk in de gaten." Hij benadrukt dat het ook kan helpen als je sociaal actief bent. "Maar", waarschuwt hij. "Daar hoort sociale media niet bij, want dan doe je eigenlijk niks."
The Lancet schrijft dat nationaal en internationaal beleid belangrijk is om de risicofactoren voor dementie tot een minimum te beperken, maar dat mensen zelf ook een grote verantwoordelijkheid hebben.
Wat is dementie?
Dementie is een ziektebeeld waarbij de geestelijke vermogens ernstig afnemen. Als gevolg hiervan kan iemand dagelijkse handelingen, die voorheen moeiteloos werden gedaan, minder goed of helemaal niet meer uitvoeren. Denk dan aan problemen met aankleden, het bereiden van voedsel, correcte inname van medicatie, of het betalen van rekeningen.
Mensen met dementie leven gemiddeld 8 jaar met de ziekte. Gedurende het ziekteproces neemt zowel het aantal als de ernst van de klachten toe. Er is geen genezing mogelijk voor dementie. Het is na kanker en hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland.
Bron: Alzheimer Nederland