Oorsuizen

Tegen beter weten in: Margriet grijpt alles tegen oorsuizen aan

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLTegen beter weten in: Margriet grijpt alles tegen oorsuizen aan
RTL

Een piep of ruis in je oor, het kan mensen tot wanhoop drijven. Een nieuwe behandeling zou kunnen helpen tegen oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd. Maar ook al is er kritiek op deze behandeling, vaak zijn mensen met tinnitus zo wanhopig dat ze alle mogelijke oplossingen aangrijpen. Margriet van Loon weet daar alles van: "Ik wilde ooit 10.000 euro uitgeven voor een behandeling in Israël."

"Ik heb al jaren last van tinnitus, vanaf mijn achttiende, na een mislukte operatie aan mijn oren", vertelt Margriet aan EditieNL. "Ik heb er in therapie mee leren omgaan, maar je kan er helaas niet echt mee leren leven."

En dat is niet makkelijk voor haar, zeker niet omdat het internet duizenden oplossingen aanbiedt. "In de wanhoop doe je gekke dingen", zegt Margriet. "Ik stond ooit klaar om voor 10.000 euro het vliegtuig in te stappen om in Israël een behandeling te doen waar ze speciaal water in mijn oor zouden doen. Uiteindelijk heb ik dat niet gedaan."

Oorsuizen heftiger in quarantaine: hoe komt het en hoe ga je ermee om?
Lees ook

Oorsuizen heftiger in quarantaine: hoe komt het en hoe ga je ermee om?

Margriet zou mensen die ook tinnitus hebben daarom nu adviseren om eerst af te wachten of het bij anderen helpt, en of het wetenschappelijk klopt. "Anders leg je duizenden euro's neer voor een behandeling die misschien niet altijd even goed werkt", meent ze.

Schokjes op de tong

De nieuwe behandeling met een apparaat uit Ierland, genaamd Lenire, is een nieuwe in het rijtje behandelingen waardoor tinnitus minder zou moeten worden. Het geeft schokjes op de tong en laat ondertussen geluiden horen. Hierdoor zouden de klachten moeten afnemen. Maar daar is ook kritiek op.

"Er zijn vraagtekens bij het onderzoek", zegt Rilana Cima, onderzoeker bij het tinnituscentram van Adelante. "Ten eerste betaalt het Ierse bedrijf dat het apparaat heeft ontwikkeld de onderzoekers. Ook mist er een controlegroep: er is geen placebogroep geweest."

Dat laatste, waarbij mensen een nepbehandeling krijgen ter vergelijking, is voor een goed onderzoek erg belangrijk. "Door het ontbreken daarvan is er geen bevestiging of de resultaten echt door het apparaat komen." Een ander kritiekpunt is volgens de onderzoeker dat niet de daadwerkelijke tinnitus wordt gemeten, maar wat mensen aan stress ervaren.

Miskoop

"In de wereld van tinnitus worden veel van dit soort apparaten ontworpen, maar of ze werken is het tweede. De mensen die tinnitus hebben, hebben er echt grote last van en zijn wanhopig. Daardoor kunnen ze in die wanhoop vaak deze miskopen doen", aldus Cima.

Het nieuwe apparaat is ontwikkeld door het Ierse bedrijf Neuromod en wordt in Nederland ingezet via het bedrijf Brai3n. Dat bedrijf helpt bij de begeleiding en de aanschaf van het apparaat.

"Wij weten dat Neuromod het apparaat heeft ontwikkeld en ook het onderzoek van de wetenschappers heeft gefinancierd", zegt Jan Ost van Brai3n. "Maar in onze board zitten hele serieuze gedegen wetenschappers die de onafhankelijkheid van het onderzoek waarborgen."

Lees meer over
GehoorschadeGezondheidEditie NL Link in bio