Wereldstotterdag

Stotteren: 'Waarom accepteren als je ervan af kunt komen?'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLStotteren: 'Waarom accepteren als je ervan af kunt komen?'
RTL

Dare to be y-y-y-you, zo luidt dit jaar de slogan van de Wereldstotterdag. Het Stotterfonds wil jonge stotteraars hiermee aanmoedigen zichzelf te zijn. Maar volgens het Del Ferro Instituut is zelfacceptatie helemaal niet nodig: stotteren zou namelijk voor iedereen af te leren zijn.

Nederland telt 170.000 stotteraars. "Stotteren begint tussen het tweede en zesde levensjaar", vertelt Ingrid del Ferro van het Del Ferro Instituut aan EditieNL. "Soms gaat het weg, maar vaak blijft het."

Oplossing

Het probleem ontstaat volgens Del Ferro bij het middenrif. "Stotteraars praten op hetzelfde moment dat ze inademen. Bij reguliere behandelingen zeggen therapeuten vaak dat het niet op te lossen is, maar dat is het wel."

13-jarige Biden-fan: 'Hij hielp me van het stotteren af'
Lees ook

13-jarige Biden-fan: 'Hij hielp me van het stotteren af'

Er is volgens haar een techniek die mensen van het stotteren af kan krijgen. "Wij hebben een vijfdaagse cursus voor stotteraars, voor kinderen duurt-ie zes dagen. Honderd procent stottert niet meer op de laatste dag."

Online spreekbeurt

Ezra volgt op dit moment zo'n cursus. Hij heeft tijdens de coronacrisis besloten dat hij iets aan zijn stotteren wil doen. "Voor school moesten we een spreekbeurt opnemen op video. Die gingen we met de hele klas bekijken. Ineens viel me op dat ik heel veel stotter. Ik wist wel dat ik dat deed, maar niet dat het zo erg was."

Inmiddels heeft hij vier dagen erop zitten en het gaat al veel beter. "Ik heb er vooral nog last van als ik zenuwachtig ben en als er veel tegelijk in mijn hoofd zit. Dan struikel ik nog wel een beetje over mijn woorden."

'Accepteren is niet nodig'

Volgens Del Ferro is de methode heel effectief. "Deze werkt zelfs bij kinderen met het downsyndroom. Het resultaat is bizar. Soms komen mensen 's ochtends stotterend  binnen, dan leg je ze de techniek uit, en spreken ze daarna vloeiend." Toch betekent dat niet meteen dat mensen vervolgens definitief van het stotteren af zijn. "Ze kunnen ook overmoedig worden en terugvallen."

Ze staat dan ook niet achter het idee dat stotteraars met hun probleem moeten leren omgaan. "Het is namelijk niet nodig om ermee te leven. Waarom zou je het accepteren als je er vanaf kunt komen?"

Zangeres Sanne Hans, ook wel bekend als Miss Montreal, kiest er volgens Del Ferro bewust voor om het stotteren niet af te leren. "Ik zat ooit met haar aan tafel bij DWDD. Die zei: ik ga lekker niet naar je toe. Stotteren hoort bij haar image."

"Aan de ene kant vind ik het respect dat ze de taboe doorbreekt, aan de andere kant vind ik het jammer dat ze zegt dat het stoer is om te stotteren. Want de meeste mensen die stotteren haten het echt."

Misleidende uitspraak

Stottertherapeut Annelies Mobach vindt het jammer dat Del Ferro deze boodschap uitdraagt. "Stotteren is niet voor iedereen een keuze. Dat is een echt misleidende uitspraak."

"Het kan best dat mensen na die therapie goed kunnen spreken, dat kunnen cliënten bij mij ook, maar dat komt omdat je er dan heel bewust mee bezig bent. In de praktijk moeten ze taken gaan combineren. Dat is veel complexer."

Geen duidelijke oorzaak

Verschillende neurologische onderzoeken wijzen uit dat er niet één aanwijsbare oorzaak te vinden is. "Het heeft met de ontwikkeling van de hersenen te maken, en met je eigen temperament en reactiepatronen. En met hoe de omgeving op jou reageert. Dat kan bijvoorbeeld onzekerheid en spanning teweegbrengen bijvoorbeeld."