Gezondheid

Stotteren: aanpakken of accepteren?

·Aangepast:
Stotteren: aanpakken of accepteren?
RTL

Niet of moeizaam uit je woorden komen, is voor veel stotteraars al vervelend genoeg. En dan kunnen stotteraars ook nog last hebben van bijkomende klachten als faalangst of overmatig blozen. Dinsdag 22 oktober is Wereldstotterdag en Dokterdokter.nl legt uit wat de mogelijkheden zijn om ermee om te gaan of ervan af te komen.

Voor de één werkt een stottertherapie erg goed tegen stotteren. Voor de ander maakt het geen verschil. En waar sommige stotteraars er eigenlijk weinig last van hebben, kunnen anderen zich geïsoleerd voelen, omdat ze in hun omgeving de enige mensen zijn die stotteren. Dan kan het uitwisselen van ervaringen en gevoelens met lotgenoten een grote steun bieden en het stotteren zelfs verminderen.

Stottertherapie

Er is niet één soort stottertherapie. Je kunt uit verschillende vormen van stottertherapie kiezen. Hoewel een therapie niet voor alle stotteraars werkt, kun je voor jezelf de afweging maken of je het wilt uitproberen.

Je kunt bijvoorbeeld voor een spraakgerichte stottertherapie gaan. Bij deze stottertherapie leer je bijvoorbeeld het spreektempo te verlagen, jezelf een rustigere en regelmatige ademhaling aan, bepaalde klanken te verlengen en met een bepaald ritme te spreken. Eigenlijk leer je jezelf een nieuwe manier van praten aan.

‘Voor mij hoort stotteren erbij’
Lees ook

‘Voor mij hoort stotteren erbij’

Met gedragstherapie of cognitieve therapie werk je aan de negatieve gevoelens en gedachtes rondom het stotteren. Ook wordt hier aandacht besteed aan het vermijden van bepaalde situaties door stotteren. Je leert zelfverzekerder te zijn in moeilijke situaties en minder aandacht te besteden aan wat anderen van je denken.

Overige stottertherapieën

Je kunt kiezen of je liever individuele stottertherapie of groepstherapie wilt volgen. Sommige centra en instituten ontwikkelen hun eigen methodes en therapieën om het stotteren tegen te gaan. Zo wordt bijvoorbeeld eerst gekeken naar de stotteraar en zijn behoeftes. Vervolgens wordt er een therapie samengesteld. Veelgebruikte stottertherapieën zijn onder andere de Del Ferro methode, de Hausdörfer methode en de BOMA® methode.

Zelfhulpgroepen

Zelfhulpgroepen zijn vaak een vorm van nazorg: na een therapie kom je eens in de zoveel tijd bijeen met lotgenoten. Je deelt ervaringen en houdt opgedane vaardigheden in stand. Je kunt tijdens zo’n bespreking bijvoorbeeld je spreektechnieken oefenen. Of je bespreekt hoe je het best om kunt gaan met alledaagse bezigheden, zoals telefoneren of naar de supermarkt gaan.

Stotteren accepteren

Voor sommige mensen helpt het accepteren van stotteren beter dan een therapie. Lees hier meer: 'Stotteren oplossen? Doe vooral géén moeite'. Ook Gezondheidsplein heeft over de acceptatie van stotteren een ervaringsverhaal geplaatst: ‘Stotteren accepteren hielp meer dan therapie’.

Voor dit artikel werkten we samen met Dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.