Vuurwerkverbod

Illegaal vuurwerk te koop op Instagram: 'Het is een misdrijf'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLIllegaal vuurwerk te koop op Instagram: 'Het is een misdrijf'
RTL

Vuurwerk afsteken zit er door het nieuwe vuurwerkverbod dit jaar niet in, maar het aanbod van illegaal vuurwerk op Instagram is enorm. EditieNL nam de proef op de som en probeerde erachter te komen of via deze weg echt gewoon nog vuurwerk te koop is.

Cobra's of nitraten, een korte zoektocht op Instagram brengt ons al bij meerdere accounts die dit soort vuurwerk aanbieden. Het lijkt vooral te gaan om jongeren die het vuurwerk illegaal verkopen. Op hun accounts staan prijslijsten en video's waarin ze het vuurwerk tonen.

Vuurwerkverbod komt eraan, maar sterretjes mogen nog wel
Lees ook

Vuurwerkverbod komt eraan, maar sterretjes mogen nog wel

Het vuurwerk daadwerkelijk kopen blijkt op zo'n account nog niet zo makkelijk. Een redacteur van EditieNL maakt tot twee keer toe een afspraak, maar er komt niemand opdagen. Een scholier laat zelfs weten dat hij vlak voor de afspraak is gepakt. Pas bij een derde afspraak gaat de verkoop door.

Misdrijf

De politie weet de weg op Instagram en laat weten dat het opsporen van dit soort accounts prioriteit heeft. "We houden dat actief in de gaten", zegt Anne Dreijer, vuurwerkspecialist bij de politie. "Het is levensgevaarlijk als overal in woonwijken illegaal vuurwerk ligt. Daar zitten we bovenop."

Bovendien is het verkopen van illegaal vuurwerk strafbaar. "Het is een misdrijf, dat is iets wat veel mensen niet beseffen. Jongeren krijgen een verwijzing naar Halt, bij volwassenen levert het je een misdrijf op."

"Het kopen van het vuurwerk is ook een misdrijf", vervolgt Dreijer. Daar heeft EditieNL zich dus ook schuldig aan gemaakt. Maar wel met de bedoeling om te waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van zo'n verkoop.

Lees meer over
Illegaal vuurwerkVuurwerkCoronacrisis in NederlandInstagramEditie NL Link in bio